Muharrem Ayı ve Aşure Günü
Muharrem Ayı ve Aşure Günü için artık geri sayıma geçildi. İslam dünyasında bu ayda tutulan oruçlar, pişirilip dağıtılan aşureler ve Kerbela'da Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin ile beraber ailesi ve yanında bulunanlardan şehit olanların yad edilmesi başlıca ibadetlerin arasındadır.
Muharrem ayı 2023 yılında 19 Temmuz Çarşamba günü başlıyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen Aşure Günü bu yıl, 28 Temmuz 2023 tarihine denk geliyor.
Muharrem Ayında Meydana Gelen Önemli Hadiseler
- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması
- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi
- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun dan kurtarması
- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi
2023 Muharrem Ayı ve Aşure Günü
Son günlerde Muharrem ayının tarihine yönelik araştırmalar başladı. Aşure gününü de içerisinde barındıran Muharrem ayının birinci günü oruç tutmak ve aşure gibi ritüelleri yerine getirmek isteyen vatandaşlar, tarih araştırmalarını yoğunlaştırdı.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.
İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan 'Aşure Günü' idrak edilecek.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Aşure Geleneği Nasıl Ortaya Çıktı?
Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış. Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...