Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Namibya'daki Hoba Göktaşı: Dünyanın En Büyük Gök Taşı

Namibya'nın kuzeyinde yer alan Hoba bölgesi, dünyanın en büyük tek parça gök taşına ev sahipliği yapmaktadır. Hoba Göktaşı, 80 bin yıl önce düşmüş ve en iyi korunmuş gök cisimlerinden biridir. 60 ton ağırlığındaki taş, demir, nikel ve kobalt gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Taşın sıcaklığı sürekli aynı kalmakta ve bütünlüğünü korumaktadır. Turistik bir cazibe noktası olan Hoba Göktaşı, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 17:10
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Namibya'daki Hoba Göktaşı: Dünyanın En Büyük Gök Taşı

Namibya'nın Kuzeyindeki Hoba Bölgesi

Namibya'nın kuzeyinde yer alan Grootfontein kasabası yakınlarındaki Hoba bölgesi, dünyaya düşmüş gök cisimleri arasında en iyi korunmuş olanlardan birine ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki en büyük tek parça gök taşı olarak bilinen Hoba Göktaşı, bölgenin en önemli turistik cazibe noktaları arasında yer alıyor.

Tesadüfen Bulunan Hoba Göktaşı

Hoba Göktaşı, 80 bin yıl önce dünyaya düştüğü tahmin edilen bir gök taşıdır. Alman asıllı bir Namibyalı olan Jacobus Hermanus Brits tarafından tarla kazarken tesadüfen bulunan gök taşı, yerel dilde 'Ben buldum' anlamına gelen Hoba ismiyle adlandırılmıştır.

Büyüklük ve Bileşenler

Hoba Göktaşı, yaklaşık 60 ton ağırlığındadır ve demir, nikel ve kobalt olmak üzere üç ana bileşenden meydana gelmektedir. Ayrıca gök taşı, çinko, lityum, baryum ve karbon gibi diğer elementleri de küçük miktarlarda içermektedir.

Sıcaklık ve Bütünlük

Hoba Göktaşı, bileşenlerinden dolayı her zaman aynı sıcaklığı muhafaza etmektedir. Ayrıca taşın üzerine çıkıp, tam ortasında durulduğunda sesin eko yaptığı gözlemlenmektedir. Gök taşının yatay şekilde düşmesi nedeniyle bütünlüğünü koruduğu düşünülmektedir.

Hoba Göktaşı, yıllar önce hasara uğraması üzerine koruma altına alınmıştır.