NASA'nın 2025'in sonlarında Ay'a indirmeyi hedeflediği astronotların, gökcisminde yaşam arayacağı öğrenildi. Uzay ajansı, Artemis misyonu kapsamında seyahat edecek astronotların Ay'da mikroskobik yaşam formlarının olup olmadığını araştıracağını söylüyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden gezegen araştırmacısı Prabal Saxena, belirli mikroskobik yaşam formlarının bulunabileceği alanlara dair son araştırmalar göz önüne aldığında bazı korunaklı bölgelerde bu tür yaşam formları için uygun noktalar olabileceğini söyledi. Bahsedilen mikroskobik yaşam formlarına Ay'ın güney kutbunun sürekli gölgede kalan kraterlerinde rastlanabileceğine inanılıyor. Üstelik NASA, 1970'lerde sonlanan Apollo görevlerinden beri ilk kez Ay yüzeyine yollayacağı astronotlar için iniş alanı seçerken güney kutbuna odaklanıyor.
Ay'da olası yaşam formlarının varlığına dair bazı teoriler de var. Örneğin uzmanlar, organik moleküllerin göktaşları yoluyla uzayda seyahat ederek Ay'a ulaşmış olabileceğini düşünüyor. Bunun yanı sıra Apollo görevleriyle Ay'a giden astronotların geride mikroplar bırakmış olma ihtimali üzerinde de duruluyor.
NASA, 13 potansiyel iniş yeri belirlemişti. Şimdiye kadar hiçbir insan Ay'ın güney kutbuna ayak basmadı. Ancak oradaki bazı kraterlerin buz içerdiği biliniyor. Bu kraterlerin bazı bölgeleri sürekli karanlıkta, sürekli gölgede bulunuyor. Sonuç olarak, Güneş'in zararlı radyasyonu bu Ay ceplerine hiç ulaşamıyor ve buraların mikroplar için güvenli birer sığınak olabileceği belirtiliyor.