Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

NASA: Güneş Fırtınaları Elektriği Saatlerce Devre Dışı Bırakabilir

NASA, Güneş fırtınalarının elektriği saatlerce devre dışı bırakabileceği ve insanların hazırlanmak için yalnızca 30 dakikaları olduğu uyarısında bulundu. Güneş'in yüzeyindeki patlama Dünya'yı vurmaya hazırlanıyor ve uzmanlar elektrik kesintisi ihtimaline dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 29.05.2023 09:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

NASA: Güneş Fırtınaları Elektriği Saatlerce Devre Dışı Bırakabilir

NASA'dan Ölümcül Güneş Fırtınaları Uyarısı

Bir süredir Güneş fırtınalarını inceleyen Amerikan Uzay ve Havacılık Üssü (NASA), tüm dünyayı karanlığa gömebilecek fırtınalarla ilgili dikkat çeken bir tespitte bulundu. NASA'ya göre öldürücü Güneş fırtınaları elektriği saatlerce devre dışı bırakabilir ve hazırlanmak için yalnızca 30 dakika olabilir. Bunun yanı sıra insanların bir hayatta kalma kiti oluşturma ve dijital belgelerin basılı bir kopyasını almak için de hazırlık yapmalılar.

Güneş Fırtınaları Dünya'yı Vurmaya Hazırlanıyor

Gökbilimciler 24 Nisan'da Güneş'in yüzeyinde bir patlama gözlemişti. Söz konusu meydana gelen patlama bugün Dünya'yı vurmaya hazırlanan milyarlarca tonluk plazmayı serbest bıraktı. Koronal kütle atımı olarak bilinen patlama, Güneş'in güneybatı kısmından fırladı ve yoğun güneş rüzgarları yardımıyla Dünya'ya doğru plazma fırlattı. Avrupa Uzay Ajansı tarafından yakalanan olayda, bu parçacıklara yapılabilecek hiçbir şeyin olmadığına ve Dünya'ya çarpmasının ya da çarpmamasının yalnızca 'kader' olduğuna dikkat çekildi.

Uzmanlar Elektrik Kesintisi İhtimaline Dikkat Çekti

Uzmanların raporlarına göre parçacıklar Dünya'nın yörüngesindeki uyduları bozabilir ve bu ihtimal yüzde 50 civarında. Aynı zamanda uzmanlar elektrik kesintisi ihtimalinin de olduğunu dikkat çekti. Bunun yanı sıra söz konusu akış, Dünya'yadaki pek çok teknolojik aleti de bozabilecek bir radyasyon içeriyor. Güneş rüzgarlarının aynı zamanda Dünya'nın manyetosferini şok eden bir etkiye sahip olması de bilinenler arasında. Yaşanan jeotermal fırtınalar ise yörüngede dönen uyduları bozabilir.