NASA, Voyager 2 ile İletişimi Yeniden Kurdu
Çarşamba günü Voyager 2'nin 'Kalp Atışı' adını verdikleri sinyalini alan NASA, Cuma günü iletişimi yeniden kurmayı başardı. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü ziyaret ettikten ve tek bir uzay görevinden tartışmasız en zengin bilimsel veri hazinesini geri getirdikten sonra Voyager 2, Güneş Sistemi'nin dışına doğru ilerlemeye devam etti. En iyi günleri geride kalmış olabilir, ancak heliopozu geçerek yıldızlararası uzaya çıkan az sayıdaki uzay aracından biri ve şu anda insanlığın en uzaktaki ikinci elçisi olarak hala faydalı bilgiler sağlıyor.
Hatalı Talimatlar ve İletişim Kopması
11 Temmuz’da Voyager 2’ye gönderilen hatalı talimatlar, ana antenini Dünya’dan mesaj gönderip almasını engelleyecek bir şekilde 2 derece yeniden yönlendirmesine yol açtı. Hizalamasını birkaç ayda bir sıfırlamak üzere programlanmış olmasına rağmen, bir sonraki hizalama tarihi Ekim ayında olduğu için, bilim insanları, mümkünse bu kadar uzun bir süre beklemek istemiyordu.
Taşıyıcı Sinyalin Tespiti
2 Ağustos’ta Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL), radyo teleskoplarının, artık doğrudan Dünya’ya ışınlanmamasına rağmen, Voyager 2’nin taşıyıcı sinyalini tespit etmek için bir araya geldiğini duyurdu. Bunu “Uzay aracının kalp atışlarını duymak gibi bir şey” olarak tanımladılar. Taşıyıcı sinyalin tespit edilmesi, NASA’nın Voyager 2’nin tam olarak nerede olduğunu (garip bir şekilde tam olarak olması beklendiği yerdeydi) ve hala çalıştığını bilmesini sağladı.
İletişimin Yeniden Kurulması
Cuma günü JPL’nin durumu takip eden sayfasından duyurusuna göre “NASA, Voyager 2 ile tam iletişimi yeniden kurdu.” Ajansın Avustralya, Canberra’daki Derin Uzay Ağı tesisi, Voyager 2’ye 12,3 milyar milden (19,9 milyar kilometre) fazla bir yıldızlararası ‘bağırış’ göndererek, uzay aracına kendisini yeniden yönlendirmesi ve antenini Dünya’ya geri döndürmesi talimatını verdi. Komutun Voyager’a ulaşması için 18,5 saatlik tek yönlü ışık süresiyle, görev denetleyicilerinin komutun işe yarayıp yaramadığını öğrenmesi 37 saat sürdü.