NASA'da Görev Yapan Bilim İnsanları, Bennu Adlı Göktaşının Dünyaya Çarpacağı Tarihi Açıkladı
NASA'da görev yapan bilim insanları, bir göktaşının 22 atom bombası gücüyle yer yüzüne çarpacağı tarihi açıkladı. Birçok göktaşı dünyanın yanından geçiyor fakat bu sefer öyle olmayacak. NASA, 'Bennu' adı verilen göktaşının 24 Eylül 2182'de dünyaya çarpacağını bildirdi. Ve bu göktaşının dünyaya çarpma şiddetinin 22 atom bombası gücünde olacağı tahmin edildi. NASA şimdiden göktaşının çarpma şiddetini yavaşlatacak çalışmalara başladığını açıkladı.
Yedi Yıldır Mücadele Ediliyor
NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki OSIRIS-REx'in proje yöneticisi Rich Burns, Sunday Telegraph'a, 'Şu anda bu yedi yıllık yolculuğun son ayağındayız. Yarışı iyi bir şekilde tamamlamak için kararlı bir şekilde odaklandık ve bu maratonda gurur ve sevinç gibi duygular bir arada.' dedi. Bennu'nun potansiyel etkisi endişe verici görünse de, yıkıcı bir etki yaratma ihtimali sadece 2.700'de bir. Kaya yaklaşık bir milin üçte biri genişliğindeyken, dinozorların neslinin tükenmesine neden olan asteroit yaklaşık altı mil genişliğindeydi; yani Bennu'nun genişliğinin yaklaşık 20 katı. Bu, gelen kayanın dünya çapında yok oluşa neden olacak kadar büyük olmadığı anlamına geliyor; ancak NASA, kayanın Dünya'ya çarpması durumunda yaklaşık altı mil uzunluğunda bir krater oluşturacağını ve her yönde yaklaşık 600 mil boyunca bir yıkıma neden olacağını tahmin ediyor.
Bennu Asteroidi ve NASA'nın Çalışmaları
Bennu adlı uzay taşı, her altı yılda bir gezegenimizin yanından geçiyor ve bir gün Dünya'ya çarpması beklendiği için NASA'daki bilim insanları asteroitin yolunu değiştirmeye çalışıyor. Uzmanlar, 24 Eylül 2182'de asteroitle çarpışma rotasında olabileceğimizi düşünüyor ve potansiyel kıyamet tarihi çok uzak olsa da, NASA halihazırda Bennu'yu başka yöne çekmek için uğraştığı ve görevin 'son ayağında' bulunuyor. Bennu'dan gelen örnekler nihayet 24 Eylül Pazar günü Utah çölüne ulaşacak, bu da Bennu'nun olası kazasından tam olarak 159 yıl önceye denk geliyor.
Bilimsel Önemi
NASA'nın Washington'daki Bilim Misyonu Direktörlüğü yönetici yardımcısı Nicola Fox da, 'Bennu asteroitinden elde edilen bozulmamış malzeme, Güneş Sistemi'mizin 4,5 milyar yıl önce oluşumuna ve hatta belki de Dünya'daki yaşamın nasıl başladığına ışık tutmaya yardımcı olacak.' dedi.