Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

NASA'nın James Webb Teleskobu Süper Kütleli Yıldızların Varlığına Dair Kanıt Buldu

NASA'nın James Webb Teleskobu, evrende Güneş kütlesinin 10 bin katına çıkan milyonlarca süper kütleli yıldız olabileceğine dair ilk kanıtı keşfetti.

Yayın Tarihi: 22.05.2023 20:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

NASA'nın James Webb Teleskobu Süper Kütleli Yıldızların Varlığına Dair Kanıt Buldu

NASA'nın James Webb Teleskobu, 'Olağanüstü Yıldızlar'ın Varlığına Dair Kanıt Buldu

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, evrende Güneş kütlesinin 10 bin katına çıkan milyonlarca süper kütleli yıldız olabileceğine dair ilk kanıtı keşfetti. İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden astronomi profesörü Corinne Charbonnel, "Bugün, James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan veriler sayesinde, bu olağanüstü yıldızların varlığına dair ilk ipucunu bulduğumuza inanıyoruz" dedi.

Ben Turner James Webb Uzay Teleskobu Süper Kütleli Yıldızların Gizlendiği Kanıtını Keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Güneş’in sahip olduğu kütlenin neredeyse 10 bin katı büyüklükteki milyonlarca süper kütleli yıldızın, evrenin başlangıç anlarında gizleniyor olabileceğini gösteren ilk kanıta ulaştı. Büyük Patlama’nın yalnızca 440 milyon yıl sonrasında meydana gelen yıldızlar, evrenimizin ilk defa ağır elementlerle nasıl tohumlandığı meselesini aydınlatabilir.

Süper Kütleli Yıldızların Varlığına Dair İlk Kanıt

Araştırmacılar, pek çoğu evrenimizde ortaya çıkan en eski yıldızlardan oluşan on binlerce ilâ milyonlarca sıkı sıkıya gruplaşmış topluluğun, yani ‘küresel kümelerin’ içinde yer alan devasa yıldızlara ait kimyasal izlere rastladılar. Bu farklılığın en olası açıklaması da süper kütleli yıldızların varlığı. Zira bu yıldızların çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşarak daha ağır elementler üretmesi bekleniyor.