Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

NASA'nın Viking Görevleri Mars'taki Yaşamı mı Yok Etti?

NASAnın 1976 yılında gerçekleştirdiği Viking 1 ve Viking 2 misyonları, Marsta yaşam olup olmadığını incelemek için büyük bir adımdı. Berlin Teknik Üniversitesinden astrobiyolog Dirk Schulze-Makuchun ortaya attığı yeni bir iddia, bu tarihi görevlerin Marstaki mikrobiyal yaşamı yanlışlıkla yok edebileceğini öne sürüyor.

Yayın Tarihi: 10.09.2023 21:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

NASA'nın Viking Görevleri Mars'taki Yaşamı mı Yok Etti?

NASAnın 1976 yılında gerçekleştirdiği Viking 1 ve Viking 2 misyonları, Marsta yaşam olup olmadığını incelemek için büyük bir adımdı.

Viking 1 ve Viking 2 araçları, Mars yüzeyine iniş yaparak dört farklı deney gerçekleştirdi: gaz kromatograf kütle spektrometresi (GCMS), etiketli salım deneyi, pirolitik salım deneyi ve gaz değişimi deneyi. Bu deneyler, Marsın yüzeyindeki toprak örneklerini inceleyerek potansiyel yaşam belirtilerini araştırdı.

YAPILAN DENEY MARSTA YAŞAMI YOK ETMİŞ OLABİLİR

Schulze-Makuchun iddiası, Viking iniş araçlarının Mars örneklerini suya aşırı doyurmuş olabileceği yönünde. Dünyada su yaşam için hayati öneme sahiptir, ancak Mars gibi koşulların farklı olduğu bir gezegende fazla su, mikroplar için zararlı olabilir. Örneğin, Şilideki Atacama Çölü gibi kurak koşullarda yaşayan mikroplar, atmosferik nemi minimum düzeyde emen kayalarda gelişir. Marsta da benzer kayaların bulunduğu biliniyor ve bu, Viking araçlarının Marstaki potansiyel mikropları suyla boğarak yok etmiş olabileceği fikrini ortaya çıkarıyor.

BİLİM DÜNYASI İKİYE BÖLÜNDÜ

Interestingengineeringin haberinde yer alan bilgilere göre bu iddia bilim camiasında bölünmelere yol açtı. Viking görevlerinin sonuçlarını destekleyenler, aşırı suyun Mars mikroplarını öldürmüş olabileceğini ve bu nedenle Vikingin sonuçlarının tutarsızlığını açıklayabileceğini savunuyor. Diğer uzmanlar ise NASAın sonraki görevlerinin alternatif açıklamalar sunduğunu ve Viking görevlerinin Marsta yaşamı yok etmediğini öne sürüyor.

Başka tartışmalar da var

Bilim insanları Viking deneylerinin Mars mikroplarını yanlışlıkla öldürmüş olabileceğini ilk kez ileri sürmüyor. 2018 yılında başka bir grup araştırmacı, toprak örnekleri ısıtıldığında, beklenmedik bir kimyasal reaksiyonun örneklerde yaşayan mikropları yakıp öldürmüş olabileceğini öne sürmüştü. Bu grup, bunun deneylerden elde edilen bazı şaşırtıcı sonuçları da açıklayabileceğini iddia ediyor. Tüm bunlara rağmen bilim camiası bu iddiaları basit bir ifadeyle “zorlama” olarak kabul ediyor.