Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Neandertal DNA'sı, Burnumuzun Şeklini Etkiliyor

Yeni bir araştırmaya göre, Neandertal DNA'sı, insanların burun şeklini etkiliyor. Afrika’dan ayrıldıktan sonra daha soğuk iklimlere adapte olan insanların, daha uzun bir buruna neden olan genin kaynağı olduğu ileri sürülüyor. Araştırmacılar Brezilya, Kolombiya, Şili, Meksika ve Peru’dan toplanan Avrupa, Kızılderili ve Afrika kökenli 6 binden fazla kişiden alınan verileri kullandı.

Yayın Tarihi: 10.05.2023 06:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Neandertal DNA'sı, Burnumuzun Şeklini Etkiliyor

Burnumuzun Şekli Neandertal DNA'sından Geliyor

Bazı insanlar burnunun şeklinden memnun olmayabilir ve estetik cerrahiye başvurabilir. Ancak bilim insanları, yüzümüzün en belirgin figürlerinden biri olan burnumuzun şeklini Neandertal DNA'sının etkilediğini ortaya çıkardı.

6 Binden Fazla Kişi İncelendi

UCL araştırmacıları tarafından yürütülen yeni çalışmada, Afrika’dan ayrıldıktan sonra daha soğuk iklimlere adapte olan insanların, daha uzun bir buruna neden olan genin kaynağı olduğu ileri sürülüyor. Araştırmacılar Brezilya, Kolombiya, Şili, Meksika ve Peru’dan toplanan Avrupa, Kızılderili ve Afrika kökenli 6 binden fazla kişiden alınan verileri kullandı.

İklim Koşulları Burnun Şeklini Değiştiriyor

Burunlarımızın şeklinin soluduğumuz havanın sıcaklığını ve nemini düzenlememize yardımcı olabileceğinden, farklı burun şekilleri atalarımızın yaşadığı farklı iklimlere daha uygun olabilir. Araştırmacılar, özellikle ATF3 olarak adlandırılan bir genom bölgesinde, Kızılderili soyuna sahip birçok insanın Neandertallerden miras kalan genetik ize sahip olduklarını buldular. Bu da burnun uzunluğunun artmasına neden oluyor.