ODTÜ'den Çarpıcı Karadeniz Tespiti
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü, ODTÜ Bilim-2 araştırma gemisiyle 10 gün süren Karadeniz seferini başarıyla tamamladı. Sefer, "Karadeniz'de Dirençli Ekosistemlerde Mavi Büyüme Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon" projesi çerçevesinde gerçekleşti. Projeye, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünden bilim insanları da katıldı.
Karadeniz'deki Marmaralaşma Olgusu
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, seferle ilgili yaptığı açıklamada, "Karadeniz'de en çok gözlemlediğimiz şey, kıyıya en yakın noktalardaki aşırı Marmaralaşma. Yani Marmara Denizi gibi çok kirli, nispeten çok düşük bir su kalitesi, maalesef kıyılarımızda sürekli mevcut durumda." dedi.
Karbon Döngüsü ve Oksijen Seviyeleri
Prof. Yücel, Karadeniz'deki karbon döngüsü, denizin asidite seviyeleri ve oksijen durumu üzerine yaptıkları çalışmalara dikkat çekti. Yücel, Güneybatı Karadeniz'de deniz ışık geçirgenliğinin 10 metre altına düştüğünü belirtti.
Yüzey Suyu Sıcaklıkları
Sefer sırasında ölçülen yüzey suyu sıcaklıklarının normalin üzerinde, kıyıda 28 dereceye kadar çıktığı kaydedildi. Prof. Yücel, bu sıcaklıkların deniz içindeki kış döneminden kalma soğuk su miktarının azaldığını ve bu suyun kaybolabileceğini ifade etti.
Biyolojik Üretkenlikte Düşüş
Yücel, geçtiğimiz haftalarda rapor edilen müsilaj veya yüzeyde meydana gelen köpüklenmelerin şu an için gözlemlenmediğini belirterek, "Biolojik üretkenlik, birkaç hafta öncesine göre azalmış durumda," dedi.
Riskli Bir Gelecek Bekliyor
Prof. Yücel, El Nino etkisiyle kış mevsiminin sıcak geçmesinin derin denizleri etkileyeceğini öngörerek, önümüzdeki dönemde büyük bir risk olduğunu vurguladı. "Bu yıl özellikle derin deniz kısımları çok daha hızlı ısınacak gibi görünüyor," diyerek dikkat çekti.