Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ömer M. Koç: Cumhuriyet Bir Aydınlanma ve Medeniyet Projesidir

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Cumhuriyet'in bir aydınlanma ve medeniyet projesi olduğunu belirterek, 'Lâikliği temel almayan hiçbir demokrasi, gerçek mânâda demokrasi sayılamaz. Yüce Atatürk’ün Türkiye için çizdiği yol hâlâ tek geçerli yoldur; çünkü aklın ve bilimin yoludur' dedi. Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları kapsamında Ankara'da '100'üncü Yıl Cumhuriyet Balosu' düzenlendi.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 00:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Ömer M. Koç: Cumhuriyet Bir Aydınlanma ve Medeniyet Projesidir

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Cumhuriyet'in bir aydınlanma ve medeniyet projesi olduğunu belirterek, 'Lâikliği temel almayan hiçbir demokrasi, gerçek mânâda demokrasi sayılamaz. Yüce Atatürk’ün Türkiye için çizdiği yol hâlâ tek geçerli yoldur; çünkü aklın ve bilimin yoludur' dedi.

Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle, Sadberk Hanım Müzesi tarafından Abdülmecid Efendi Köşkü’nde düzenlenen 'Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri' sergisinin açılışı ve ardından da Cumhuriyet Balosu gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Balosu’na ev sahipliği yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, konuşmasına, 'Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve ilelebet pâyidar kalacak olan Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak etmiş olmanın derin sevinç ve gururunu yaşıyoruz' diyerek başladı. Ömer M. Koç, 'Bir asrı geride bırakırken, Cumhuriyetin sadece bir hükûmet biçimi değil, yıllarca süren savaşlarla bitap düşmüş bir milleti, uygar ve çağdaş bir geleceğe taşıyan, ülkemizin mâkûs tâlihini değiştiren, târihî bir dönüşümün simgesi olduğunu hatırlamamız icap eder. Cumhuriyet, bundan 100 yıl önce, pek az kimsenin hayal edebildiği, ancak adı Mustafa Kemal olan bir dâhinin sebat ve azimle yarattığı bir mûcizedir' diye konuştu.

Ömer M. Koç: Cumhuriyet Bir Aydınlanma ve Medeniyet Projesidir

'Toplumu, ümmetten ulusa dönüştüren Cumhuriyet'in, bir aydınlanma ve medeniyet projesi olduğunu' söyleyen Ömer M. Koç, Cumhuriyeti'n aynı zamanda eğitim, bilim, sanat ve kültür alanlarında gerçekleştirilen atılımlar, oluşturulan köklü kurumlarla, kadim medeniyetlerin beşiği bu topraklarda yeniden yakılan bir uygarlık ateşi olduğunu dile getirdi. Ömer M. Koç, 'Cumhuriyet; ücra bir köyümüzden dünya çapında bir bilim insanı çıkarmak, hayata talihsiz başlamış bir çocuğumuza uluslararası başarılar elde etmesi için gereken ortamı ve imkânları sağlamaktır. Ve de bilhassa kimsesizlerin kimsesidir' şeklinde konuştu.

Ömer M. Koç: Cumhuriyet Bir Aydınlanma ve Medeniyet Projesidir

Ömer M. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Cumhuriyet, büyük bedellerle kazandığımız millî şerefimizin adı, çağın ötesinde bir istikbâl hayâli kurabilme özgürlüğüdür. Cumhuriyet bu ülkede, lâikliğin, adaletin, insana yakışır şekilde ve eşit haklarla yaşamanın teminatıdır. Atamızın bu mukaddes eserini ve mirasını muhafaza ve müdafaa etmek ise bizim birinci vazifemizdir. Memleketimize olan sevgi ve bağlılığımızla ülkemize hizmet etmeye, Cumhuriyetimizi ve onun değerlerini her tür şeraitte yaşatmaya ve muhafaza etmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Lâikliği temel almayan hiçbir demokrasi, gerçek mânâda demokrasi sayılamaz. Yüce Atatürk’ün Türkiye için çizdiği yol hâlâ tek geçerli yoldur; çünkü aklın ve bilimin yoludur. 'Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır.' Atatürk’ün bu vecizesinden hareketle Cumhuriyetin ikinci asrında da bu istikâmetten şaşmadan, azimle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Yaşasın Atatürk ve O’nun temsil ettiği yüce değerler! Çok yaşa lâik, demokratik ve çağdaş Cumhuriyet!'

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı, Ankara'da düzenlenen balo ile kutlandı.

Ankara'da bir otelde '100'üncü Yıl Cumhuriyet Balosu' düzenlendi. Baloya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, diplomatlar, misyon şefleri ve davetliler katıldı. Etkinlik öncesi davetliler Cumhuriyetin 100'üncü yılı kapsamında Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi. Etkinlik kapsamında davetliler ellerindeki Türk bayrakları ile söylenen marşlara eşlik etti. '100'üncü Yıl Cumhuriyet Balosu'nda Enbe Orkestrası da sahne aldı.