Twitter'dan sonra Opera da isim değişikliği trendine katıldı.
Yaklaşık 30 yıldır varlığını sürdüren popüler web tarayıcısı klasik sürümünü kullanımdan kaldırdı. Yerine tamamen yapay zekayla donatılan 'Opera One' geldi.
Opera One ilk olarak Haziran ayında kullanıma sunulmuştu ve bugüne kadar klasik Opera'dan bağımsız bir tarayıcı olarak kullanıcılarına hizmet veriyordu.
ChatGPT ve Google Bard gibi kendi yapay zeka uygulaması 'Aria'yı bünyesinde barındıran Opera One klasik Opera'nın yenilenmiş hali olarak karşımıza çıktı.
OPERA GİTTİ 'ONE' GELDİ
Opera One ile gelen en büyük yenilik Sekme Adaları oldu. Sekmelerin daraltılabilen veya genişletilebilen ayrı gruplar veya adalar halinde düzenlenebilmesini sağladığı belirtilen bu özellik tarayıcınızın üst kısmında yeni bir sekme açtığınızda aktif olacak. Bununla birlikte bir grup içinde açılan sekmeler bağlı kalacak ve bu sayede ilgili sekmeler kolayca bulunabilecek. Ayrıca kullanıcılar sekmeleri adalar arasında sürükleyip bırakabilecek veya tüm grupları tek seferde yönetebilme şansına sahip olacak. Opera Sekme Adaları özelliğini 'gezinme oturumlarını sekmelere boğulmadan ayrı tutmanın basit ve sezgisel bir yoludur. Kenar çubuğunun üst kısmındaki çalışma alanları ile birlikte bu özellik sekmelerinizi düzenli tutarken gezinme oturumlarını ayrı tutmanın kolay bir yolunu sunar.'
Opera One yerel olarak sunduğu Aria adlı yapay zeka özelliğiyle kullanıcılarına internette gezinirken yardımcı bir asistan görevi görecek. İnternet üzerinden arama yapabilme işlevi ile ChatGPT'ye fark atan Aria ücretsiz üretken yapay zeka hizmetleri sağlamak için OpenAI'nin GPT dil modelinden yararlanıyor.
Opera tarafından yapılan açıklamada Opera One'dan şöyle bahsedildi: 'Opera One tamamen yeniden tasarlanmış bir görünüm ve yeni işlevler içeren Opera Tarayıcının son sürümüdür. Sekme Adaları gibi yeni özellikler ve modüler tarayıcı tasarımıyla Opera One daha fazla alan, sezgisel gezinme ve tarayıcınızla sorunsuz etkileşim için gezinme deneyiminize uyum sağlar.'