Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Polonya'da Muhalefet Yürüyüşü: Değişim, Demokrasi ve Hukuk Çağrısı

Polonya'da ana muhalefet partisi Sivil Platform lideri ve eski başbakan Donald Tusk'ın çağrısıyla on binlerce vatandaş başkent Varşova sokaklarını doldurarak değişim, demokrasi ve hukuk mesajları verdi.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 10:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Polonya'da Muhalefet Yürüyüşü: Değişim, Demokrasi ve Hukuk Çağrısı

Polonya ana muhalefet partisi Sivil Platform (PO) lideri ve eski Başbakan Donald Tusk'ın bugün yaptığı çağrıyla yüzbinlerce kişi başkent Varşova’da hükümeti protesto etti.

Gösteriyi düzenleyenler, seçimlere iki hafta kala düzenlenen protestoya katılanların sayısının bir milyona yaklaştığı görüşünde.

Tusk tarafından yapılan çağrı, halkta büyük karşılık bulurken, vatandaşlar, hükümet karşıtı gösteriyi son yılların en büyük siyasi protestosu olarak değerlendiriyor.

'DEĞİŞİM KAÇINILMAZ'

Tusk, Varşova'nın merkezinde toplanan büyük kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, 'Bu gücü kimse durduramaz; bu dev uyandı. İktidar partisinden ekibinden hiç kimse herhangi bir yanılsamaya kapılmasın: Daha iyiye doğru değişim her zaman kaçınılmaz.' dedi.

AB ELEŞTİRİYOR

Tusk, parlamento seçimlerinde kendi siyasi koalisyonunun milliyetçi hükümeti devirme şansını arttırmaya çalışıyor.

AB tarafından sıkça eleştirilen iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, hukukun üstünlüğü ilkesini sürekli ihlalle suçlanıyor.

AB, 2021 yılında Polonya hükümetinin yargıçların bağımsızlığına darbe vurduğu gerekçesiyle Polonya'ya her gün yarım milyon euro para cezası kesmişti.

POPÜLİST POLİTİKALARI DESTEKLEDİLER

İktidardaki parti ayrıca, çoğunlukla hükümetin görüşlerini desteklemesini sağlamak için devlet medyasına da müdahale etmekle suçlanıyor.

İktidar, kürtajı yasaklamak gibi popülist politikaları desteklediği gerekçesiyle AB’nin hedefinde.

Sağcı hükümet ayrıca göçe ve mültecilere yardım edilmesine de şiddetle karşı çıkıyor.

TUSK İKTİDAR OLABİLİR Mİ?

Sivil Koalisyon, diğer Polonya şehirlerinde de mitingler düzenlediği bildirildi.

Merkezci tutum sergileyen diğer muhalefet ittifakı Üçüncü Yol ise başkentteki yürüyüşe katılmayarak, kendi mitinglerini düzenledi.

Tusk'ın seçim için oluşturduğu ittifak, son anketlere göre Hukuk ve Adalet'in birkaç puan gerisinde.

Tusk, Sol Parti ve Üçüncü Yol'u içeren daha geniş bir muhalefetin iktidar partisini yenebileceğini ve bir hükümet kurabileceği görüşünde.

Tusk, bu yüzünden konuşmasında Üçüncü Yol liderlerine selam önderdi.