Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Poşet Çaydaki Büyük Tehlike: Kanserojen Etki ve Kısırlık Tehlikesi

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, plastikten yapılan poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunduğunu söyledi. Poşet çaylarda sıcak suyla temas edildikten sonra epiklorohidrin denilen bir maddenin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Arıca, bu maddenin kanserojen etkisi olduğunu ve bağışıklık sistemini düşürdüğünü ifade etti. Ayrıca, epiklorohidrinin kısırlığa yol açabileceğini de vurguladı.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 11:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Poşet Çaydaki Büyük Tehlike: Kanserojen Etki ve Kısırlık Tehlikesi

Poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunuyor

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, plastikten yapılan poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunduğunu söyledi. Poşet çayların bir kısmında sıcak suyla temas edildikten sonra epiklorohidrin denilen bir maddenin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Arıca, bu maddenin kanserojen etkisi olduğunu ve bağışıklık sistemini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, epiklorohidrinin kısırlığa yol açabileceğini de vurguladı.

Poşet çaylarda plastik kullanımı ve epiklorohidrin tehlikesi

Prof. Dr. Arıca, poşet çaylarda sıcak suyla temas edildikten sonra epiklorohidrinin vücutta dağıldığını söyledi. Bu durumun kısa ve orta vadede çeşitli hasarlara neden olabileceğini belirtti. Plastikten yapılan poşet çayların dörtte birinin epiklorohidrin içerdiğini ve bu maddenin kanserojen etkisi, bağışıklık sistemini düşürme ve kısırlık gibi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Demleme çay tercihi ve doğal poşet çaylar

Prof. Dr. Arıca, plastikten yapılan çay poşetleri yerine demleme çayların tercih edilmesi gerektiğini önerdi. Özellikle piramit şeklindeki poşet çaylarda plastik olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Doğal liflerden veya muz yaprağından yapılan poşet çayların ise doğal ve organik olduğunu ve bu nedenle içilebileceğini sözlerine ekledi.