Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Protez Tırnaklar Cilt Sağlığını Tehlikeye Atıyor

Protez tırnaklar, cilt sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atarak kanser riskini artırabilir. UV ışınlarına maruz kalan cilt hücreleri mutasyona uğrayabilir ve cilt kanserine yol açabilir. Özellikle ünlü model Karolina Jasko'nun protez tırnaklar sebebiyle cilt kanserine yakalanması, bu tehlikenin bir örneğidir. Protez tırnaklar ayrıca doğal tırnaklara zarar verebilir, tırnak enfeksiyonlarına ve tırnak yatağı hasarına yol açabilir.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 14:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Protez Tırnaklar Cilt Sağlığını Tehlikeye Atıyor

UV IŞINLARI CİLT KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Sık yaptırılan işlemlerden birisi olan protez (jel) tırnaklar cilt sağlığını ciddi tehlike altına atıyor. Protez tırnak yaptırırken uygulanan ultraviyole ışınları yansıtan kurutucu cihaz, cilt altında kanser hücrelerini uyandırabiliyor. UV ışınlarının DNA'ya zarar verebildiği ve insan hücrelerinde kansere neden olabileceği tespit edildi. Journal Nature Communications'da yayınlanan araştırma, kurutucu işlem için kullanılan UV ışınlarının cilt kanserine yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu.

ÜNLÜ MANKEN PROTEZ TIRNAKLARDAN DOLAYI CİLT KANSERİNE YAKALANDI

Araştırma UV ışınlarının neden olduğu cilt kanseri riskini sadece rakamlarla ifade etmiyor. Ünlü model Karolina Jasko protez (jel) tırnak sebebiyle cilt kanserine yakalanan insanlardan birisi. Karolina Jasko tırnağında gördüğü lekeyi kabuk sanarak koparıyor, fakat gördüğü şeyin kanser hücresi olduğunu öğrendiğinde büyük bir dehşet yaşıyor. Düzenli olarak yaptırdığı protez tırnak işleminden dolayı sıklıkla UV ışınlarına maruz kalan ünlü manken son ana kadar herhangi semptom fark etmedi. Tırnağındaki lekenmenin ardından şişlik yaşayan Jasko, aslında melanom olarak bilinen alt tür cilt kanserlerinden birisine yakalandığını öğrendi.

HÜCRELERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ÖLÜYOR YA DA MUTASYONA UĞRUYOR

UV ışınlarının uzun vadede cilt kanserine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan ABD'nin San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapılan laboratuvar testlerinde 20 dakikalık kullanım sonrasında hücrelerin yüzde 30'unun öldüğünü tespit etti. Üst üste 20 dakikalık üç seansın ardından hücre ölümünün yüzde 70'e ulaştığı belirtildi.

İŞLEM ÖNCESİNDE ELLERE MUTLAKA GÜNEŞ KREMİ SÜRÜLMELİ

Ultraviyole ışınlara maruz kalmış ölmeyen hücreler ise mutasyona uğrayabiliyor. Hücre DNA'sında meydana gelen bu değişimler, cilt kanserinde meydana gelen değişimlerle çok benzer olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar oje kurutucu kullanımı öncesinde ellere en az 30 koruma faktörüne sahip güneş kremi sürülmesi gerektiğini söylüyor.

Protez Tırnaklar Cilt Sağlığını Tehlikeye Atıyor

Son dönemde genç kızların hayallerini süsleyen ve kuaförlerde sıra oluşturan protez (jel) tırnaklar büyük ilgi görüyor. Özellikle renkli ve ışıltılı görünümüyle genç kızların ilgi odağında olan protez tırnakların cilt sağlığına olan zararları ortaya çıktı. Uzmanlar açıkladı, protez tırnak yaptıranlar naneyi yedi! O ölümcül hastalığa neden oluyor. Protez tırnak yaptıranlar naneyi yedi! Öyle bir zararı çıktı ki duyan koşa koşa söktürmeye gidiyor. Protez tırnak yaptırmak isteyenler dikkat! O hastalığa yakalanabilirsiniz.

PROTEZ TIRNAĞIN ZARARLARI NELER?

Protez tırnakların doğal tırnaklara zarar verme potansiyeli vardır. Doğru şekilde uygulanmadığı veya düzenli bakımının yapılmadığı durumlarda aşağıdaki zararlar ortaya çıkabilir:

1- TIRNAK ENFEKSİYONU: Doğal tırnağın üstüne yapıştırıldığı için, aralarında hava alması engellenir. Bu durum, tırnak mantarı veya enfeksiyonu riskini artırabilir.

2- TIRNAK YATAĞI HASARI: Yapay tırnakların doğal tırnağın üstüne yapıştırılması, tırnak yatağına zarar verebilir ve tırnak yatağına kan akışını engelleyebilir.

3- DOĞAL TIRNAĞIN ZAYIFLAMASI: Uzun süreli kullanımı, doğal tırnağın zayıflamasına ve kırılmasına neden olabilir.

4- KİMYASAL REAKSİYONLAR: Uygulanırken kullanılan bazı kimyasallar, ciltte tahrişe neden olabilir.