Rize'deki Deprem ve Türkiye'nin Deprem Gerçeği
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Rize'nin Hemşin ilçesinde yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin Türkiye'nin deprem gerçeğini göz önüne serdiğini ifade etti.
Fay Hattı Olmadan Deprem Gerçeği
Ersoy, "Fay hattı olmayan bir yerde bile deprem ile karşılaşmamız, aslında Türkiye'nin deprem gerçeğinin ne olduğunu anlamamız açısından çok önemli. Bu durum, her bölgenin deprem riski taşıdığını gösteriyor," şeklinde konuştu.
Karadeniz Fayı ve Önemi
Özellikle Karadeniz bölgesinde uzun yıllardır var olduğu bilinen Karadeniz fayının aktif olduğunu vurgulayan Ersoy, "Karadeniz kıyısında yaşanan depremler, bu gerçeği göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor. Daha önce Batum'dan Giresun'a kadar birçok deprem kaydedildi," dedi.
Geçmişteki Büyük Depremler ve Yerleşim Riski
Prof. Dr. Ersoy, "Kartedeniz fayının 6-7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini biliyoruz. Geçmişte Bartın'da yaşanan ve 30'un üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremin sebebi de bu faydır," diye belirtti.
Ersoy, ayrıca, Karadeniz kıyı illerindeki yerleşimlerin doğrudan sahilde yer almasının büyük bir risk taşıdığına dikkat çekerek, "Özellikle kıyılarda yerleşimin yüzde 80'i 0-10 metre kot arasında yer alıyor. Bu durum, olası bir kötü senaryo için ciddi endişe kaynağıdır," şeklinde uyarıda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, AA muhabirine Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.