Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya ve Özbekistan Nükleer Santral Projesinde Protokol İmzaladı

Özbekistan'da Rusya tarafından inşa edilecek nükleer santral için başlangıç protokolü imzalandı.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 20:29
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 20:29

Rusya ve Özbekistan Nükleer Santral Projesinde Protokol İmzaladı

Rusya'nın Özbekistan'da Nükleer Enerji Projesi Başladı

Rusya, Özbekistan'da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesinin ön adımı olarak önemli bir protokol imzaladı.

Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı (Özatom) tarafından yapılan açıklamaya göre, protokol, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu olan Rosatom’a bağlı Atomstroyexport şirketi ile Özatom’ın Nükleer Santral İnşaatı Müdürlüğü arasında imzalandı. Bu anlaşma, Özbekistan’da düşük kapasiteli bir nükleer enerji santrali projesinin geliştirilmesi için çalışmaların başlatılmasını öngörüyor.

Protokol İmza Töreni ve Açıklamalar

İmzalar, Nükleer Santral İnşaatı Müdürü Atabek Amanov ve Atomstroyexport Orta Asya Proje Müdürü Pavel Bezrukov tarafından atıldı. Bu belge, Orta Asya’nın ilk nükleer enerji santralinin şantiyesinde hazırlık çalışmalarının başlatılması ve proje dokümanlarının oluşturulması için gerekli yasal altyapıyı oluşturuyor.

Amanov, imzalanan protokolün projeyi hayata geçirme yolundaki önemli bir adım olduğunu belirterek, belgenin inşaat alanda aktif çalışmaların başlamasına olanak sağlayacağını söyledi. Bezrukov ise protokolün, tarafların düzenleyici ve mali yükümlülüklerini yerine getirmelerinin esasını oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, belgenin Rosatom mühendislik departmanının santrale ilişkin lisans alma ve şantiye araştırmalarına geçiş hakkı tanıyacağını vurguladı.

Bu proje, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özbekistan'a mayıs ayında gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında imzalanan anlaşmanın bir parçası olarak gündeme gelmişti.

Rusya’nın, Özbekistan’da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların...

Rusya’nın, Özbekistan’da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasını öngören protokol imzalandı. Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı Özatom'dan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Atomstroyexport şirketi ile Özatom bünyesindeki Nükleer Santral İnşaatı Müdürlüğü arasında Özbekistan’da düşük kapasiteli nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasıyla ilgili protokole imza atıldı. Protokol, Nükleer Santral İnşaatı Müdürü Atabek Amanov (sağ) ile Atomstroyexport şirketinin Orta Asya'daki nükleer enerji santralleri proje müdürü Pavel Bezrukov (sol) tarafından imzalandı.