Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sabahları Yorgun Kalkmanızın Sebebi Vitamin Yetersizliği Olabilir

Sabahları yorgun kalkmanın sebebi vitamin yetersizliği olabilir. Uzmanlar, uyku kalitesini düşüren 5 vitamin yetersizliğine işaret edip almanız gereken gıdaları belirtti.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 11:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Sabahları Yorgun Kalkmanızın Sebebi Vitamin Yetersizliği Olabilir

Sabahları yorgun kalkanlara müjde. Tüketince yeniden doğmuş gibi olacaksınız

Her gece erken yatıp yeterince uyuduğunuzu sanmanıza rağmen sabahları bitkin bir şekilde kalkıyorsanız sebebi, vitamin yetersizliği olabilir. Bu süreçte tüketilmesi gereken besinler ortaya çıktı. Uzmanlar, uyku kalitesini düşüren 5 vitamin yetersizliğine işaret edip almanız gereken gıdaları belirtti.

UYKU KALİTESİNDE ETKİLİ ROL OYNUYORLAR

Vücudun sağlıklı çalışması için vitaminler çok önemlidir. Her bir vitaminin vücutta farklı bir görevi vardır. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre; bazı vitaminler özellikle uykunun kalitesinde etkili rol oynar.

YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİ BU OLABİLİR

Sabahları yorgun ve uykusuz kalkıyorsanız B12 vitamini, D, C, B6 ya da E vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

DÜZENLİ OLARAK ALMAYA DİKKAT EDİN

B12 vitamini vücutta üretilemediği için dışarıdan alınması gerekir. Kırmızı kan hücrelerinin işlevi, sinir sistemi ve hücre metabolizması sağlığı gibi birçok konuda etkili olan B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur.

UYKU HORMONU DENİYOR, AMA YOKSA…

Sabahları bitkin kalkanların D vitamini eksikliği olabileceğine işaret eden uzmanlar, uykuyu düzenleyen hormon olan melatonin yapımında rol aldığı için çok önemli olduğunu belirtti.

SEROTONİN ÜRETİMİNE DESTEK OLUYOR

B6 vitamini uykusuzluğu etkileyen önemli kaynaklardandır. B6 vitamini serotonin üretimine destek olur.

BU GIDALARI TÜKETİN, FARKI HİSSEDİN

Vücutta E vitamini bulunmadığında uyku kalitesinde ve süresinde problemler ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar E vitamini bakımından zengin gıdalar arasında avokado, ayçiçeği ve soya yağı, ayçiçeği çekirdeği, badem, buğday tohumu yağı, fıstık, fıstık ezmesi, ıspanak, kabak, kanola yağı, kara lahana, kırmızı biber, kuşkonmaz, mango pancar yeşillikleri, yer fıstığı ve zeytinyağı olduğunu söylüyor.