Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Scarlett Johansson, Yapay Zeka Uygulamasının Sesini Kullanmasına Karşı Hukuki İşlem Başlatacak

Scarlett Johansson, bir yapay zeka uygulamasının kendi sesini bir reklamda kullanmasından dolayı yasal işlem başlatacağını açıkladı. Johansson'un temsilcileri, reklamda yer almadığını ve avukatı Kevin Yorn'un konuyu yasal yollarla ele alacağını belirtti. Yapay zeka ve deepfake teknolojileri, ünlü kişiliklerin rızası olmadan kullanılmasıyla tartışmalara yol açıyor. Yapay zekânın insanlığı yok etme tehlikesi tartışılırken, sanat dünyasından isimler bu teknolojiye karşı savaşlarını sürdürüyor. Scarlett Johansson, Lisa AI adlı bir uygulamanın kendisinin sesini ve görüntüsünü sahte bir reklamda kullandığı için dava açtı.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 14:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Scarlett Johansson, Yapay Zeka Uygulamasının Sesini Kullanmasına Karşı Hukuki İşlem Başlatacak

Scarlett Johansson, bir yapay zeka uygulamasının kendi sesini bir reklamda kullanmasından dolayı yasal işlem başlatacağını açıkladı.

TheVergeün aktardıklarına göre Johanssonun sesi 22 saniyelik bir reklamda Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar adlı bir  yapay zeka ile taklit edildi.

Reklamda Johanssonun sesi ile Sadece avatarlarla sınırlı değil. Metinlerle resimler ve hatta yapay zeka videolarınızı da oluşturabilirsiniz. Bence bunu kaçırmamalısınız dedirtiliyor.

Scarlett Johanssonun temsilcileri, bu reklamda yer almadığını ve avukatı Kevin Yornun durumu yasal bir sıfatla ele aldığını belirtti. Aynı zamanda, reklamın altına, uygulamanın arkasındaki geliştirici olan Convert Softwarein, Lisa AI tarafından üretilen görüntüler. Bu kişiyle hiçbir ilgisi yoktur ifadesini eklediği bildiriliyor.

Johanssonun avukatı Kevin Yorn, Bu tür olayları hafife almıyoruz. Bu tür durumlarda her zamanki hareket tarzımız uyarınca, sahip olduğumuz tüm yasal yollarla bu konuyu ele alacağız dedi.

Bu tip olayların artması, yapay zeka ve deepfake teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gelecekte daha fazla tartışmayı beraberinde getirebilir. Müzisyenler, ses klonlama teknikleri ile mücadele ederken, deepfake teknolojisi de ünlü kişiliklerin rızası olmadan farklı reklam ve içeriklerde kullanılmasına olanak tanıyor.

Yapay Zekânın Sanat Dünyasında Tartışmalara Yol Açması

Yapay zekânın gelecekte insanlığı yok etme tehlikesi taşıdığı tartışılırken bir yandan da sanat dünyasından isimlerin bu yeni teknolojiye karşı savaşları sürüyor.

Daha önce Game of Thrones yazarı George RR Martin, ünlü komedyen Sarah Silverman gibi birbirinden ünlü isimler yapay zekâ sistemlerine dava açmıştı. Bu davalara şimdi bir yenisi daha eklendi.

Scarlett Johansson, eskiden Twitter olarak bilinen X platformunda Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar adlı görüntü oluşturma uygulaması tarafından yayınlanan 22 saniyelik reklamda, kendisinin sahte bir görüntünü ve sesini kullandığı için uygulamaya dava açtı.

38 yaşındaki oyuncunun temsilcileri, durumun 28 Ekim’de fark edilmesinden bu yana gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını doğruladı: “Bu olayları hafife almıyoruz. Bu koşullar altında sahip olduğumuz haklar doğrultusunda tüm yasal yollara başvurarak konuyu ele alacağız.”

Davaya konu olan video, Marvel filmi Black Widow’un setinden Johansson’un kamera arkası klibiyle açılıyor: “N’aber millet? Ben Scarlett ve benimle gelmeni istiyorum…”

Oyuncuyu taklit eden ses, uygulamayı tanıtmak için konuşmaya devam ediyor: “Sadece avatarlarla sınırlı değil. Ayrıca metinlerle ve hatta görüntüler oluşturabilirsiniz. Bence bunu kaçırmamalısınız.”

Reklamın altındaki küçük yazıda ise “Görüntüler Lisa AI tarafından üretilmiştir” uyarısı yer alıyor. Lisa AI’nin birden fazla uygulaması App Store ve Google Play’de yer almaya devam ediyor.

Johansson, isminin ya da üretilmiş görüntüsünün yapay zekâ için kullanılmasına karşı çıkan tek oyuncu değil. Geçtiğimiz ay da Tom Hanks, hayranlarını; yapay zekâ tarafından oluşturulan bir görselinin bir tanıtım videosunda kullanıldığı konusunda uyardı: “Dikkat! Benim bununla hiçbir ilgim yok” diye yazdı.