Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Semerkand Uluslararası İklim Forumu Başladı

Özbekistan'da Semerkand Uluslararası İklim Forumu, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konularını ele almak üzere toplandı.

Yayın Tarihi: 04.04.2025 14:43
Güncelleme Tarihi: 04.04.2025 14:43

Semerkand Uluslararası İklim Forumu Başladı

Semerkand Uluslararası İklim Forumu Açıldı

Özbekistan’da "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" temalı Semerkand Uluslararası İklim Forumu, tarihi Semerkand şehrindeki kongre merkezinde başladı.

Foruma Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ev sahipliği yaparken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasımm Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Kosta ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılım sağladı.

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma

Mirziyoyev, forumda yaptığı açılış konuşmasında, iklim değişikliğinin günümüzün en büyük tehditlerinden biri olduğunu vurgulayarak, AB ve Orta Asya ülkeleri liderlerinin buluşmasının sürdürülebilir kalkınma sorunlarına ortak çözümler geliştirme kararlılığını gösterdiğini belirtti.

Mirziyoyev, geçen yıl küresel sıcaklıkların 1.5 santigrat derecenin üzerinde artış gösterdiğini ve bu durumun orman yangınları, çölleşme ve diğer iklim krizi belirtilerini artırdığını ifade etti. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede herkesin sorumluluğu olduğu mesajını verdi.

Orta Asya'nın Geleceği

Aral Gölü'ndeki kuruma sorununu ele alan Mirziyoyev, suyun verimli kullanımı ve yeşil enerji projelerine AB ile işbirliği yaparak devam edeceklerini kaydetti. 25 yıl içinde Orta Asya'nın nüfusunun 100 milyona ulaşmasının beklenmesine rağmen, verimli toprakların kaybının hızla devam ettiğini belirtti.

Yeşil Alan Projesi ve İşbirlikleri

Özbekistan, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yeni projeler geliştirmekte ve "Yeşil Alan" Projesi ile Aral Gölü Havzası'nda 2 milyon hektar ekim yapmayı hedeflemekte. Ayrıca, her yıl geleneksel olarak düzenlenecek "Orta Asya Yeşil Kuşağı" Ağaç Dikme Kampanyası ile bu konudaki toplumsal bilinci artırmayı planlıyor.

Mirziyoyev, AB'nin "Su-Enerji-İklim Değişikliği" girişimi için gerekli finansman ve destek mekanizmalarının kurulmasını önermekte ve bölgedeki buzulların durumu üzerine sürekli uydu gözlemleri yapmayı hedeflemektedir.

Özbekistan’da "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı...

Özbekistan’da "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı Semerkant Uluslararası İklim Forumu başladı.

Özbekistan’da "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı...

Özbekistan’da "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı Semerkant Uluslararası İklim Forumu başladı.