Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

SGK'nın Sağladığı Rapor Parası Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan önemli bir sosyal güvenlik hizmeti olan "Rapor Parası," hastalık, iş kazası veya analık gibi durumlarda gelir kaybını önlemek amacıyla sunulan bir destek olarak dikkat çekiyor. Bu sistem, işyerindeki çalışanların geçici iş göremezlik durumunda maaşlarının SGK tarafından ödenmesini sağlıyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 19:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

SGK'nın Sağladığı Rapor Parası Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan önemli bir sosyal güvenlik hizmeti olan "Rapor Parası," hastalık, iş kazası veya analık gibi durumlarda gelir kaybını önlemek amacıyla sunulan bir destek olarak dikkat çekiyor.

Bu sistem, işyerindeki çalışanların geçici iş göremezlik durumunda maaşlarının SGK tarafından ödenmesini sağlıyor.

Milyonlarca Çalışan SGK'ya Koşuyor: Rapor Parası İçin 2 Ay Süre Verildi

Rapor parası, işçilerin sağlık sorunları veya iş kazaları nedeniyle işlerine devam edemedikleri dönemlerde, gelirlerinde yaşanan kesintileri telafi ediyor.

Ancak bir detay var ki, bu ödeme alınmadığı takdirde SGK'ya geri ödenebilir.

En fazla 15 günde yatırılır

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en fazla 15 gün sonra, çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesaplarına yatırılır.

Ancak bu ücretin hesaba yatırılmasının ardından 2 ay içerisinde alınması gerekiyor.

Ücret nasıl hesaplanır ?

Rapor parası, istirahat raporu alınmış ve işçinin iş göremezliği 3 günü aşmışsa devreye girer.

Bu ödeme, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi şeklinde hesaplanır.

2023 yılı itibariyle asgari ücretliler için rapor parası, ayakta tedavi durumunda günlük 223.5 TL, yatarak tedavi durumunda ise 167.68 TL olarak hesaplanmaktadır.

Nasıl yararlanılabilir ?

Rapor parasından yararlanabilmek için bazı şartlar bulunuyor.

İşçinin istirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması ve istirahat raporunun yetkilendirilen bir sağlık kuruluşundan alınmış olması gerekiyor.

Birçok kuruluştan almak mümkün

Raporlu olduğu süre boyunca işçilerin maaşları tam olarak ödenir, ancak SGK'ya tahsil edilecek sigorta primi miktarı SGK tarafından ödenen Geçici İş Göremezlik ücreti ile mahsup edilir.

Sağlık sorunlarıyla başa çıkmak ve gelir kaybını önlemek için rapor parasından yararlanmak isteyenler, yetkili bir sağlık kuruluşuna başvurarak istirahat raporu alabilirler.

Özel hastanelerden devlet hastanelerine, aile sağlığı merkezlerinden polikliniklere kadar birçok sağlık kuruluşunda istirahat raporu almak mümkün.

Rapor parası, çalışanların güvencesi olarak önemli bir destek sağlıyor.

Ancak bu ödemenin belirli süreler içinde alınması gerektiğini unutmamak önemlidir.