Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sigarayı Bırakmak İsteyenler Dikkat! İşte Etkili Üç Yöntem!

Sigarayı bırakmak isteyenler için en etkili üç yöntem belirlendi. Vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların başarı oranları neredeyse aynı. Tek bir tür NRT kullanmak yerine iki tür NRT birlikte kullanmak daha yüksek başarı sağlıyor. Nikotini yavaş yavaş azaltmak aniden kesmekten daha iyi sonuç veriyor. Az gelirli ülkelerde yapılan çalışmalardaki veriler kısıtlı olduğu için sosyoekonomik durumun etkisi henüz tam olarak incelenemedi.

Yayın Tarihi: 05.10.2023 18:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Sigarayı Bırakmak İsteyenler Dikkat! İşte Etkili Üç Yöntem!

Sigarayı Bırakmak İsteyenler Dikkat! İşte Etkili Üç Yöntem!

Sigaradan kurtulmak isteyen 157 bin 179 insanın denediği farklı yöntemlerin başarı oranlarına inceleme yapan araştırmacılar, en iyi üç yöntemi belirlediler. Oxford Üniversitesi’nden bir grup sağlık uzmanı, katılan kişilerin sigarayı bırakma serüveninde en az altı ay izledikleri 319 çalışmayı değerlendirdi.

En Etkili Yöntemler

Değerlendirmede, vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların sigarayı bırakmak için en etkili yöntemler olduğu belirlendi.

Başarı Oranları

Verilere göre, hiç bir yardım almadan 100 kişiden sadece 6’sı sigarayı bırakabiliyor. Cochrane Database of Systematic Reviews adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede, vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların başarı oranlarının neredeyse aynı olduğu görüldü. Bu yöntemleri kullananların ortalama yüzde 14’ü altı ay ve daha uzun bir süre sigarasız kalabildiği belirtildi.

Tek Bir Tür NRT Düşük Başarı Oranı

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Nicola Lindson, yalnızca bant veya sakız gibi tek bir tane NRT türü kullananların sigarayı bırakma oranının düşük olduğunu belirtti. İki NRT türünü birlikte kullanan 100 kişiden yaklaşık 12’si başarılı sonuçlanırken, sadece bir tür NRT kullanan 100 kişiden yaklaşık 9’u sigarayı bırakabildi.

Zamanla Azaltmak Daha İyi Sonuçlar Veriyor

Veriler, nikotini yavaş yavaş azaltmanın bir anda kesmekten daha iyi sonuç verebileceğini kanıtladı. Kişinin nikotin tedavisine sigarayı bırakmadan önce mi yoksa sonra mı başladığı ya da aldığı dozun etkinliği üzerinde bir etki yaratmadığını farketti.

Az Gelirli Ülkelerin Verileri Kısıtlı

Araştırmaların geneli yüksek gelirli ülkelerde yapıldığı için az gelirli ülkelerden gelen veriler kısıtlı. Ekip, gelecek zamanda ki yapılacak çalışmalarda sosyoekonomik durumun sigarayı bırakma konusunda etkili olup olmadığını incelemeyi hedefliyor.