Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sırbistan'ın AB Üyelik Süreci Devam Ediyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın üyelik sürecindeki ilerlemesini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 25.10.2024 18:58
Güncelleme Tarihi: 25.10.2024 18:58

Sırbistan'ın AB Üyelik Süreci Devam Ediyor

Sırbistan'ın AB Üyelik Başarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB'ye katılım sürecinde önemli bir başarı elde ettiğini belirtti. Belgrad’a yaptığı ziyaret sırasında, Sırbistan’ın gerekli koşulları yerine getirme potansiyelini gösterdiğini ifade etti.

Toplantı ve Değerlendirmeler

Von der Leyen, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile gerçekleştirdiği resmi görüşme sonrası, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini söyledi. Ayrıca, Sırbistan’ın AB’nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğine dikkat çekti.

“Balkan devletleri, ekonomilerini AB ile yakınlaştırmayı ve bölgesel piyasalarını daha geniş bir Avrupa pazarına entegre etmeyi hedefliyor. Sırp şirketleri için pazara erişim sağlıyoruz. Bununla birlikte, piyasa koşullarının adil olması için belirli reformların yapılması gerekiyor. Sırbistan, bu konuda etkileyici bir ilerleme kaydetti” diyerek reformların önemine vurgu yaptı.

Mali Destek ve Temiz Enerji Projeleri

AB Komisyonu Başkanı, Sırbistan’ın reform planı kapsamında 1,6 milyar avro destek alacağını belirtti. Bu reformların hem AB’ye hem de Sırp halkına olumlu döneceğini dile getirdi. Lityum madenciliği gibi alanlarda yerel topluluklarla işbirliği yapacaklarını, temiz enerji ve dijital dönüşüm projelerine odaklanacaklarını da ekledi.

Vucic’in Açıklamaları

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise görüşmelerde samimi bir iletişim kurduklarını, AB’nin eleştirilerine açık olduklarını ifade etti. “Dış ve iç politikamızın ana hedeflerini değiştirmeyeceğiz. Sırbistan, Avrupa yolunda kararlıdır ve sonuçlar almayı umuyoruz” dedi.

Vucic, 2023 yılındaki ikili ticaret hacminin 50 milyar avrodan fazla olduğunu ve AB'den alınan hibelerin ülkenin altyapı projeleri için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ülkesinin AB’nin beklediği reformları yerine getirme çabalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic (sağda) ile görüştü.