Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Site Aidatlarına Yapılacak Artışlara Sınırlama Getirilecek

Site aidatlarına yapılacak artışlara sınırlama getirilecek. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yapılacak yasal düzenlemeyle aidat artışlarına enflasyon oranında bir sınırlama getirilmesi bekleniyor. Üst sınırın üzerinde artış yapan site yönetimlerine yaptırımlar uygulanacak. Vatandaşlar itirazlarını 7 gün içinde yapacak ve olumlu sonuç alınamaması durumunda ilgili bakanlığa şikayette bulunabilecek.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 12:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Site Aidatlarına Yapılacak Artışlara Sınırlama Getirilecek

Site Aidatlarının Belirlenmesinde Etkili Olan Giderler

Site aidatlarının belirlenmesinde etkili olan giderler arasında en önemli kalemi personel maaşları oluşturuyor. Asgari ücrete yüzde 34 oranında gerçekleşen zam, sitelerin giderlerine de doğrudan yansıyor.

Yasal Düzenlemeyle Aidat Artışlarına Sınırlama

Bu durum Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığını harekete geçirdi. Çok yakın zamanda yürürlüğe girecek yasal düzenlemeyle site aidatlarına yapılacak artışlara bir sınırlama getirilecek. Yapılacak yasal düzenlemeyle aidat artışlarına enflasyon oranında bir sınırlama getirilmesi bekleniyor.

Denetimler ve Yaptırımlar

Belirlenecek üst sınırın üzerinde yapılacak aidat artışları cezalandırılacak ve vatandaşların bu konudaki mağduriyetinin önüne geçilecek. Belirlenen üst sınırın üzerinde artış yapılmaması için sıkı denetimler yapılacak. Bu bağlamda fahiş artış yaptığı belirlenen site yönetimlerine yaptırımlar uygulanacak.

İtiraz ve Şikayet Süreci

Şikayet gelmesi halinde gerekli incelemeler hızlı şekilde yapılacak ve uygunsuzluk tespit edilen aidatlar için yasal çerçevede belirlenen cezalara başvurulacak. Vatandaşlar itirazlarını 7 gün içinde yine site yönetimlerine yapacak ve olumlu sonuç alınamaması durumunda ilgili bakanlığa yazılı veya sözlü şikayette bulunabilecek.

Kiracılar ve Ev Sahipleri Arasındaki Anlaşmazlıklar

Son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar sıkça gündeme geliyor. Aidatı yüksek olan sitede kiracı olanlar bu konuda ödeme güçlüğü yaşarken, ev sahipleri de yüksek aidatı olan mülklerine kiracı bulmakta zorlanabiliyor veya evi boş kaldığında yüksek aidatları kendisi ödemek zorunda kalıyor.

Sonuç

Her iki tarafında ortak şikayeti olan yüksek site aidatları konusunun çok kısa zaman içinde yapılacak yasal düzenlemeyle son bulması bekleniyor.