Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Soğanı Yanlış Tüketiyormuşuz! Doğru Yöntemleri Öğrenin

Dilimlenmiş soğanın zararları ve aç karnına soğan tüketmenin zararları hakkında bilgiler. Soğanın doğru tüketim yöntemleri ve saklama koşulları.

Yayın Tarihi: 12.08.2023 12:59
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Soğanı Yanlış Tüketiyormuşuz! Doğru Yöntemleri Öğrenin

Dilimlenmiş Soğan Tehlikesine Dikkat!

Dilimlenmiş soğan tehlikesine karşı dikkatli olmalısınız. Soğan, içeriğindeki A, B, C vitaminleri ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, birçok hastalığa karşı sizi korur. Ancak, dilimlenip bekletilen soğanın zararları da ortaya çıkmış durumda.

Birçok kişi, soğanı dilimleyip buzdolabında saklamayı tercih ediyor. Ancak, bu yöntem sağlığımız için oldukça zararlı olabilir.

"BAKTERİ VE KOKULARI MIKNATIS GİBİ ÇEKİYOR"

Show TV'de yayınlanan Zahide Yetiş'le programına konuk olan Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, neredeyse herkesin evinde olan soğanın dilimlenmesiyle nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızı açıkladı.

Edinilen bilgiye göre; doğranmış soğan kapaklı kaplarda ya da kilitli poşetlerin içinde buzdolabında da saklansa, bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor.

GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇIYOR

Dilimlenmiş şekilde bir gece dahi beklemiş soğan, safra salgılarını, mide asidini artırır ve gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Bu bilginin üzerine Dr. Dizdar, "Eğer soğanın tamamını tüketemiyorsanız yarısını saklayayım yarın kullanırım demek olmaz. Salataya doğrayın, yeyin. Ama buzdolabında sakladığınız zaman ciddi şekilde zehirliyor. Ama bu durum yemeğe doğradığınız o an için geçerli değil" açıklamasında bulunarak, yarım kalan soğanı asla tüketmemek gerektiğine dikkat çekti.

Aç Karnına Soğan Neden Yenilmemeli?

Aç karnına soğan yemek, birçok kişi tarafından tercih edilen bir alışkanlık olabilir. Ancak, bu alışkanlığın sağlığınıza zararları olduğunu biliyor muydunuz? İşte, aç karnına soğan yemenin 5 zararı:

  1. Mide rahatsızlıkları: Soğan, mide asidini artırarak mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Aç karnına tüketildiğinde, bu etki daha da artar ve mide yanması, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir.
  2. Gaz ve kabızlık: Soğan, lifli bir sebzedir ve aç karnına tüketildiğinde bağırsakları tahriş edebilir. Bu da gaz ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
  3. Kan şekeri dalgalanmaları: Soğan, kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Aç karnına tüketildiğinde, kan şekeri seviyelerinde ani dalgalanmalar yaşanabilir. Bu da şeker hastaları için özellikle riskli bir durumdur.
  4. Sindirim problemleri: Soğan, sindirim enzimleri üretimini artırır. Ancak, aç karnına tüketildiğinde bu enzimlerin etkisi daha da artar ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
  5. Besin emilimi: Aç karnına soğan yemek, besin emilimini azaltabilir. Bu da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alamamasına neden olabilir.

Soğanı Doğru Tüketmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan soğan yanlış tüketildiği zaman vitamin değerlerini kaybediyor. Soğanın çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini de azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca cilt ve saç sağlığına da korumaktadır. A, C ve B vitaminleri açısından da önemli bir kaynak olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Soğan kükürt, iyot, kalsiyum ve antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir. Soğanın doğru tüketilmesi ile bu faydaların hepsinden yararlanmak mümkün.

Coğu zaman soğan ve patatesler aynı yerde saklanır. Ancak, patatesin yaymış olduğu nem soğanın filizlenmesine sebep olup çürümesini hızlandırabilir. Bu yüzden soğan ve patates ayrı poşetlere ya da ayrı kaplara konulup saklanmalıdır. Kuru soğanı ise serin ve kuru bir ortamda tutmak gerekmektedir. Taze soğanı alır almaz tüketmek önerilmektedir. Eğer hemen tüketmeyecekseniz serin bir yerde saklamalısınız.

Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymamalısınız. Tazeliğini kaybedecektir. Temizlenmiş taze soğanı bir kağıt havluya sararak buzdolabında saklamak daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.