Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen SOLIVEO projesi kapanış etkinliğinde zeytinyağı üretiminin sürdürülebilirliği ele alındı.

Yayın Tarihi: 06.01.2025 23:09
Güncelleme Tarihi: 06.01.2025 23:09

SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleştirildi

SOLIVEO Projesi Kapanış Töreni

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan tarafından yürütülen SOLIVEO projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Tören, "Sürdürülebilir Zeytinyağı: Fırsatlar ve Riskler" ile "Natürel Zeytinyağı Duyusal Analiz Eğitimi" başlıklı iki oturum ve bir panel şeklinde düzenlendi.

Proje Hedefleri ve Çalışmalar

İlk oturumda, SOLIVEO proje ekibi olarak Prof. Dr. İbrahim Üzümcü, Doç. Dr. Ümmügülsüm Aysan ve Merve Taşcıoğulları, projeleri ile ilgili bilgileri paylaştı. Aysan, sürdürülebilirlik ile ekonomik kalkınma, yerel kalkınma ve kadınların güçlendirilmesi konularında veri toplamak üzere yola çıktıklarını ifade etti. "Hedeflerimiz, zeytinyağı üretimini daha verimli ve katma değeri yüksek halde sürdürerek, doğanın kaynaklarını doğru bir biçimde kullanmaktır," şeklinde konuştu.

Zeytinyağı Üretimi ile İlgili Veriler

Aysan, dünya genelinde yaklaşık 10 milyon hektar alanda 23 milyon ton zeytin üretildiğini belirterek, Türkiye'nin bu alandaki yerini vurguladı. Türkiye'de 2,9 milyon ton dane zeytin üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun 2 milyon tonunun yağlık, 900 bin tonunun ise sofralık zeytin olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yağlık zeytin üretiminin bölgeler arasında paylaşıldığını söyledi.

Kuraklık ve Sürdürülebilirlik Problemleri

Prof. Dr. Aysan, küresel ısınmanın Akdeniz coğrafyasını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Gelecek 10 yıllarda Türkiye ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıya kalabilir. Su kaynaklarının yanlış kullanımı ve aşırı sulama yöntemleri tarımda ciddi sorunlar yaratmakta," ifadelerini kullandı.

Toplumsal Katılımın Önemi

Doç. Dr. Ümmügülsüm Aysan, kullanılan vatandaş bilimi yönteminin toplumsal katılımın artırılması açısından önem taşıdığını belirtti. Projeye yönelik sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında açlığa son verme, toplumsal cinsiyet eşitliği, sorumlu üretim ve tüketim yer almakta. Aysan, proje ile çevre dostu tarım yöntemleri ve organik tarım tekniklerinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Eğitim ve Araştırma Çalışmaları

Merve Taşcıoğulları, eğitim faaliyetlerinin Aydın'da gerçekleştirildiğini ve elde edilen veriler ışığında düzenledikleri çalıştayların sonuçlarını bildirdi. Ayrıca eğitime katılan öğrencilerle yapılacak araştırmaların sonuçlarının rapor haline getirileceğini aktardı.

Zeytin Üretiminin Ekonomik Katkıları

Panelde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, zeytin ve zeytinyağının dünya genelindeki ekonomik etkilerinden bahsetti. Tören, katılımcıların da dahil olduğu bir zeytinyağı tadım etkinliği ile sona erdi.

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın...

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın yürütücülüğünü yaptığı SOLIVEO (Citizens for Sustainable Olive Oil Production - Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretimi İçin Vatandaşlar) projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde düzenlendi.