Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Son zamanlarda kadınlar arasında birinci sıraya yükselen hastalık: Meme Kanseri

Son zamanlarda kadınlar arasında birinci sıraya yükselen hastalık: Meme Kanseri. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, meme kanserinin artık tüm kanserler arasında birinci sıraya yükseldiğini açıkladı. Meme Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle kadınlara yönelik bilgilendirme yapıldı ve meme kanserinden korunma yöntemleri hakkında bilgiler paylaşıldı. Meme kanserinin belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında da detaylı bilgiler verildi.

Yayın Tarihi: 11.10.2023 17:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Son zamanlarda kadınlar arasında birinci sıraya yükselen hastalık: Meme Kanseri

Fahrettin Koca gelin erkenden teşhis edelim dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda en yüksek oranda ölüme yol açan meme kanseri, tüm kanserlerin yüzde 11,7'sini oluşturacak şekilde, artık ilk sıraya yükselmiş durumda” sözlerini kullandı.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' vesilesiyle bilgilendirme yapma gereği duyduğunu belirterek şunları dile getirdi:

Meme Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Tüm kanserlere karşı olduğu gibi; sebze ve meyve açısından yeterli, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların dengeli tüketimi ve fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olmak, sigara ve alkol kullanımından uzak durmak riski azaltılabilmektedir.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinde en sık rastlanan belirti, ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi, hissedilmesidir. Yirmi yaşından başlayarak, her ay düzenli olarak kendini muayene etmek, bir değişiklik varsa sağlık kurumuna başvurmak önem arz etmektedir.

Meme Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Meme kanseri, ileri dönemlere dek belirti vermeyebilir. Bu nedenle sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Erken dönemde teşhis, tedavide başarı oranını artırmaktadır.

Meme Kanserinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri tedavisi, özellikle hastalık erken teşhis edildiğinde %90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olabilir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.