Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sosyal İzolasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri

Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sosyal izolasyonun beyin üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmada, 65 yaş ve üstü 8.896 kişinin MRI taramaları kullanıldı. Sosyal temas eksikliği olan kişilerin daha küçük beyin hacmine sahip olduğu ve özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgelerinin daha küçük olduğu tespit edildi. Sosyal izolasyonun beyinleri küçülttüğü ve bunama gelişimini hızlandırdığı düşünülmektedir.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 18:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Sosyal İzolasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri

Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sosyal izolasyonun beyin üzerindeki etkilerini anlamak için bir çalışma yaptı.

Araştırmacılar, 65 yaş ve üstü 8.896 kişinin MRI taramalarını inceledi. Sosyal temas eksikliğinin demansla ilişkilendirildiği biliniyordu. Gönüllülere, kendileriyle yaşamayan akraba ve arkadaşlarıyla ne sıklıkta iletişimde oldukları soruldu.

Çalışma sonucunda, en düşük sosyal temas düzeyine sahip olan insanların, en sosyal temasa sahip olanlara kıyasla daha küçük beyin hacmine sahip olduğu görüldü. Özellikle hafızada rol oynayan beyin bölgeleri olan hipokampus ve amigdala daha küçüktü.

Sosyal Temasın Beyin Üzerindeki Etkisi

Sosyal temasın olmaması, beyinlerin yaşlandıkça küçülmesini hızlandırabilir. Hipokampus, Alzheimer hastalığından ilk etkilenen bölgelerden biridir. Ayrıca, izole edilmiş insanlar genellikle sağlıksız yaşam tarzlarına sahip olma eğilimindedir.

Çalışmanın başındaki Dr. Toshiharu Ninomiya, sosyal izolasyonun yaşlı yetişkinler için büyüyen bir sorun olduğunu belirtti. Bu sonuçlar, insanlara sosyal bağlantı kurmaları ve sürdürmeleri için destek sağlamanın beyin körelmesini ve bunama gelişimini önlemede faydalı olabileceğini göstermektedir.