
SPK Başkanı Gönül, Entegre Raporlama Türkiye Ağı Etkinliğinde Yeşil Dönüşümü Değerlendirdi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, entegre raporlama sistemi olmadan yeşil dönüşümün ölçülmesinin ve uygulanmasının imkansız olduğunu vurguladı. 2020 yılından beri önemli gelişmeler kaydettiklerini ifade eden Gönül, Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesini oluşturduklarını belirtti.
Halka Açık Şirketler İçin Yeni Yönlendirmeler
Gönül, özellikle halka açık şirketlerin bu yeni uyum çerçevesine geçiş yapmalarının önemine değinerek, “Halka açık firmalar ve halka açılmaya niyetli olanlar için bu raporlama sistemine geçiş oldukça kritik.” dedi.
Çevresel ve Sosyal Projeler için Yenilikler
Gönül, bu çerçeve doğrultusunda Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazarda işlem gören şirketlerden raporlama yapmalarını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, çevresel ve sosyal projeleri desteklemek amacıyla yeni finansal araçların geliştirildiğini aktardı. 2022 yılında oluşturulan Yeşil Borçlanma Aracı ve Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, bu alandaki önemli ilerlemeler arasında yer almakta.”
Kamu Gözetimi Kurumunun Yeni Standartları
Başkan Gönül, Kamu Gözetimi Kurumunun (KGK) 2024 itibarıyla belirli büyüklükteki şirketler için Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını zorunlu hale getireceğini hatırlatarak, bu raporlamaların sürdürülebilirlik ilkeleri ile uyumlu bir şekilde yapılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
Yeşil Dönüşümün Sağladığı Fırsatlar
Gönül, şirketlerin yeşil dönüşüm sürecine entegre olmasının sadece çevresel sorumluluk değil, aynı zamanda yatırımcı ilgisi, rekabet gücü ve risk yönetimi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı. Şirketlere sürdürülebilirlik yatırımının rekabetçi avantaj sağlaması için spk’nin yayımladığı rehberleri incelemeleri tavsiyesinde bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dönmez’in Açıklamaları
Çalıştaya uzaktan katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, yeşil dönüşümün sadece çevresel değil, ekonomik ve sosyal bir gereklilik olduğunu kaydetti. Dönmez, bu alanda atılacak adımların sanayinin uluslararası düzenlemelere uyumunu sağlayacağını belirtti.
Dünya Bankası Kaynaklı Destekler
Dönmez, yeşil dönüşüm destek programları çerçevesinde, Dünya Bankası'ndan sağlanan 600 milyon dolar kredinin, uygun koşullarla şirketlere sunulacağını sözlerine ekledi. Bu krediler, şirketlerin yeşil ve dijital dönüşüm yatırımları için kullanılacak.”
Türkiye'nin Yeşil Dönüşüm Uyum Süreci: Strateji, Politika ve Uygulamalar Çalıştayı, Borusan Oto İstinye'de gerçekleşti. Toplantıya katılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, konuşma yaptı.
Türkiye'nin Yeşil Dönüşüm Uyum Süreci: Strateji, Politika ve Uygulamalar Çalıştayı, Borusan Oto İstinye'de gerçekleşti. Toplantıya katılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, konuşma yaptı.