Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Srebrenitsa Soykırımının Kurbanları Toprağa Verildi

Bosna-Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı kurbanları için düzenlenen törende, 31 kurban toprağa verildi. Soykırımın 28. yıl dönümünde defnedilen kurbanlar arasında baba ve oğul da yer aldı. Ayrıca, 1995'teki soykırımda babasını kaybeden Enver Lemes, babasına ait 4 kemiği toprağa verecek.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 17:59
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Srebrenitsa Soykırımının Kurbanları Toprağa Verildi

Bosna-Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları İçin Tören Düzenlendi

Bosna-Hersek'te bugün Srebrenitsa kurbanları için tören düzenlendi. Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı binasının önünden hareket eden kurbanların cenazelerini taşıyan konvoy, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Denis Becirovic ile Zeljko Komsic, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, siyasetçiler ve çok sayıda insan tarafından gözyaşları ve dualarla uğurlandı.

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü olan 11 Temmuz’da Srebrenitsa’daki Potoçari Anıt Mezarlığı’nda yapılacak toplu cenaze töreni ile soykırım kurbanları toprağa verilecek. Soykırımın 28’inci yıl dönümünde defnedilecek 31 soykırım kurbanının en genci 15, en yaşlısı ise 65 yaşındaydı. Bu yıl toprağa verilecekler arasında, baba ve oğul olan Vejsil ve Hasib Mujanovic de yer alıyor.

Bosna Hersek'te Soykırım Kurbanlarının Anısı Yaşatılıyor

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda babası Zuhdija Lemes'i kaybeden Enver Lemes, 3 toplu mezardan çıkartılan babasına ait 4 kemiği yarın toprağa vermeye hazırlanıyor. Başkent Saraybosna'da yaşayan Lemes, 1995 yazında güvenli bölgeye ulaşabilmek için babası ve erkek kardeşiyle çıktığı orman yolunda en sevdiklerini kaybetti.

Lemes, Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta lise öğrencisi olduğunu ifade ederek, 'Savaş hayatımın en zor dönemiydi. Gelen yardımlardan geçiniyorduk. Bazen sadece un yardımı geliyordu, bazen tuz. Başka bir şey yoktu.' dedi.

O dönem Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'güvenli bölge' ilan edilen Srebrenitsa'nın düşmesi karşısında şaşkınlık yaşadıklarını anlatan Lemes, 'Hepimiz Srebrenitsa'ya bir şey olmaz diye düşünüyorduk ancak Sırp birliklerinin kente girdiğini gördük. Hayatımızı kurtarmak için kentten çıkmak durumundaydık ama her şey çok hızlı ve koordinasyon olmadan gelişti.' diye konuştu.

Baba ve Oğulun Anısı Yaşatılıyor

Bu yılki törenlerde 30 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek. Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.