Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Suriye'nin Kuzeybatısında Yardım Bütçesi Tehlikede

BM, Suriye'nin kuzeybatısındaki uluslararası yardım bütçesinin azaldığını ve desteklerin kesilme riski taşıdığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 21:23
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 21:23

Suriye'nin Kuzeybatısında Yardım Bütçesi Tehlikede

BM'den Suriye Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin kuzeybatısında yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu yaklaşık 200 kampta uluslararası yardım bütçesinin azaldığını duyurdu.

Yardım Faaliyetleri Tehdit Altında

BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında, eylül ayı sonuna kadar ek fon sağlanmadığı takdirde bu bölgelerde sunulan su ve sanitasyon hizmetlerinin askıya alınabileceği uyarısında bulundu.

Durumun Ciddiyeti

Bu kamplarda 900 bine yakın yerinden edilmiş kişinin yaşam sürdüğünü vurgulayan Haq, bu hafta bölgede incelemelerde bulunan BM ekibinin, fonların bu ay sonunda tükenme riski taşıdığına dikkat çektiğini ifade etti.

Sağlık Hizmetlerinin Durumu

Haq, ayrıca Haziran itibarıyla Suriye’nin kuzeybatısındaki 100'den fazla sağlık tesisinin, yetersiz fonlama nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu söyledi. Mevcut kaynaklarla kritik yardım sağlamaya çalışan insani yardım topluluğunun çabalarını da ön plana çıkardı.

Finansal Kısıtlar

Bu yıl için Suriye’de planlanan 4 milyar dolarlık insani müdahale planının yalnızca yüzde 21'inin finanse edildiğini ve toplamda 871 milyon dolar harcandığını belirten Haq, sağlık, su ve sanitasyon alanlarının daha fazla finansman açığı ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Aşılama Kampanyası

Haq, ayrıca, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Suriye’de 5 yaş altındaki 2 milyondan fazla çocuğu hedefleyen ulusal aşılama kampanyasına destek verdiğini aktardı.