Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Taliban, Afganistan'da 10 Yaşından Büyük Kız Çocuklarının Okula Gitmesini Yasakladı

Afganistan'da Taliban, 10 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesini yasakladı. Bu kısıtlama, kadınların eğitim ve çalışma haklarına yönelik bir diğer kısıtlama olarak kaydedildi.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 19:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Taliban, Afganistan'da 10 Yaşından Büyük Kız Çocuklarının Okula Gitmesini Yasakladı

Taliban Yetkilileri Kısıtlamaları Açıkladı

Yerel Taliban yetkililerinin kadınların eğitimine yönelik son kısıtlamalarında, Afganistan'ın bazı vilayetlerinde 10 yaşından büyük kız çocuklarının ilkokul derslerine katılmasını yasakladığı bildirildi.

BBC Farsça'nın cumartesi günkü haberine göre Taliban yönetimindeki Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Gazne vilayetindeki okulların ve kısa dönem kursların müdürlerine 10 yaşından büyük hiçbir kız çocuğunun ilkokullarda okumasına izin verilmediğini belirtti.

Taliban'ın Geçmişteki Kısıtlamaları

Kabil'in düşmesinden ve Afganistan'daki ABD ve NATO liderliğindeki rejimin ülkeyi terk etmesinden kısa süre sonra Taliban, Eylül 2021'de kız çocuklarının ortaöğrenim görmesini yasaklamış ve liselerin sadece erkekler için yeniden açılmasını emretmişti.

Geçen aralıkta binlerce kadına üniversite eğitimini süresiz olarak yasaklayan Taliban, koleje ve üniversiteye giden kadınlara kısıtlama getirerek sert bir darbe vurmuştu.

Kadın Haklarına Yönelik Kısıtlamalar

Taliban, kadınları kamusal yaşamın ve çalışma hayatının pek çok alanından menetti ve basın özgürlüğünü kısıtladı. Taliban kız çocuklarının 6. sınıftan sonra okula gitmesini ve Afgan kadınların yerel kuruluşlarda ve sivil toplum örgütlerinde çalışmasını yasakladı. Bu yasak nisanda Birleşmiş Milletler çalışanlarını da kapsayacak şekilde genişletilmişti.