Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarçının Faydaları ve Kullanım Alanları

Tarçının faydaları ve kullanım alanları hakkında bilgi veren makaleye ek olarak, obezitenin sağlık üzerindeki etkileri ve obezite ameliyatı hakkında da bilgiler içeren bir makale.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 16:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Tarçının Faydaları ve Kullanım Alanları

Tarçının Faydaları

Tarçını suyunuza katabilirsiniz. Toz tarçını ise yoğurtla rahatça tüketebilirsiniz. Tarçın kan şekerinizi dengede tutar.

Kahvenize bir miktar tarçın ekleyerek güne başlayın.

Şeker yerine tarçın kullanın.

Tatlılarınıza bu baharatı serperek lezzetini artırın, şeker oranını azaltın.

Tariflerinize, atıştırmalıklarınıza ve karışımlarınıza bir miktar tarçın ekleyerek denemeler yapın.

İçme suyunuza çubuk tarçın ekleyin veya tarçın özünü temel alan takviyeler kullanın.

Obezitenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Genel Cerrah Doç. Dr. Orçun Yalav, Türkiye'de obezite oranının Avrupa'dan daha yüksek olduğunu ve obezitenin felçten kansere kadar pek çok hastalığa yol açtığını belirtti. Obezite ameliyatı bir estetik ameliyat gibi düşünülmemelidir. Kişiler öncelikle ameliyatsız yöntemler ile kilo vermeyi denemelidir. Cerrahi başvurulması gereken son tedavi yöntemi olmalıdır.

Obezitenin Genel Tanımı

Obezitenin genel olarak bedende aşırı yağ birikmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan birtakım metabolik ve fizyolojik rahatsızlıklardan oluşan kronik bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Genel Cerrah Doç. Dr. Orçun Yalav, obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyledi.

Obezitenin Nedenleri ve Sonuçları

Dr. Yalav, obezitenin kalıtım veya genetik faktörlerin rol oynadığını; geri kalan kısımda ise dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsiz yaşamın etkili olduğunu ifade etti. Obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarını ise İnsülin direnci, tip 2 diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, menstruasyon düzensizlikleri, aşırı kıllanma, ameliyat risklerinin artması, ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluklar, kas-iskelet sistemi problemleri olarak sıraladı.

Obezite Ameliyatı ve Kriterleri

Dr. Yalav, obezite ameliyatının ciddi bir operasyon olduğunu ve bazı riskler taşıdığını belirtti. Obezite ameliyatı öncesinde kişilerin ameliyatsız yöntemler ile kilo vermeyi denemeleri ve profesyonel destek almaları gerektiğini vurguladı. Obezite cerrahisi, son tedavi seçeneği olarak düşünülmelidir.