Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TBMM'de Vergi ve Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri Üzerine Önemli Gelişmeler

TBMM Genel Kurulu'nda, vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin önemli düzenlemeler kabul edildi. Emekli maaşları 12.500 TL'ye çıkarıldı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 01:28
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 01:28

TBMM'de Vergi ve Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri Üzerine Önemli Gelişmeler

TBMM Genel Kurulunda Vergi Düzenlemeleri İleri Taşınıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, emekli aylıklarının 12.500 liraya yükseltilmesini içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 9 maddesi kabul edildi.

KDV Düzenlemeleri ve İade Hakkı

Kabul edilen düzenlemelerle birlikte, şirket birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden Katma Değer Vergisi (KDV) ve iade hakkının vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine olanak tanınacak. Mükelleflerin KDV iadeleri düzgün yapılması adına vergi incelemesi esas usul olarak belirlenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlemenin uygulamasıyla ilgili usul ve esasları belirleme yetkisine sahip olacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2030 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yabancıların Deprem Yardımlarına KDV İstisnası

Yine düzenlemeyle, 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen bölgelerde, yabancı devlet kurumları tarafından yapılacak yardım teslimlerine KDV istisnası getiriliyor. Bu kapsamda, yabancı devlet kurumlarının genel bütçeli kamu idarelerine bağışladığı taşınmazların teslimleri, 31 Aralık 2025’e kadar KDV’den muaf tutulacak.

Serbest Bölgeler ve Vergi İstisnaları

Serbest bölgelerde gerçekleştirilen işler için getirilen düzenleme ile, yalnızca bu bölgelerde üretilen ürünlerin yurt dışına satışı üzerindeki vergisel istisna ileri bir tarih olan 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.

Türk Kızılayı’nda Çalışanların Aylıkları Korunacak

Türk Kızılay Derneği ve bağlı işletmelerinde çalışanların, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylıklarının kesilmemesi sağlanacak.

TBMM'de Filistin Konuşması

Müzakereler sırasında, Saadet Partisi'nden Necmettin Çalışkan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Meclis’te ağırlanmasını talep etti. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise bu isimlere TBMM'de yer verilmesinin kendilerini memnun edeceğini ifade etti.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurulun ilerleyen oturumlarında Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği tezkeresinin de görüşüleceğini bildirdi.