Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TCMB Bankalara Zorunlu Karşılık ve Komisyon Uygulamaları Hakkında Talimat Gönderdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalara zorunlu karşılık ve komisyon uygulamalarına yönelik talimat gönderdi. Yabancı para yükümlülükleri için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınacağı belirtildi. Komisyon uygulamasında kur korumalı hesapların yenilenmesi ve TL’ye geçişi ile TL’nin payının artırılmasına dönük önlemler alınacak. Mevduat tutarı 500 milyon liranın altında kalan bankalar istisna tutulacak.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 10:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

TCMB Bankalara Zorunlu Karşılık ve Komisyon Uygulamaları Hakkında Talimat Gönderdi

TCMB'nin Sadeleşme Adımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta açıkladığı kapsamlı sadeleşme adımlarının zorunlu karşılık ve komisyon uygulamalarına yönelik talimatını bankalara gönderdiği öğrenildi. Bankalara gönderilen yazıda yabancı para yükümlülükleri için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınacağının belirtildiği hatırlatıldı. Talimatta komisyon uygulamasında kur korumalı hesapların yenilenmesi ve TL’ye geçişi ile TL’nin payının artırılmasına dönük önlemler alınacağı uyarısına da vurgu yapıldı.

Komisyon Uygulamaları

“Kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için TCMB’ce belirlenen koşullara göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 8, belirlenen Türk lirası payına göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 3 oranında komisyon uygulamasına geçilmiştir” ifadelerine yer verildi. Yenileme ve TL payından alınacak komisyon oranına temel teşkil edecek oranlar ise yüzde 100’ün üstü ve altı olarak belirlendi.

İstisna Durumları

Mevduat tutarı 500 milyon liranın altında kalan bankalar istisna tutuldu. Gerçek kişiler için 4 hafta önceki TL payı oran değişimi yüzde 3,5’in altında kalan geçişlerde bankaya yüzde 2, tüzel kişiler için ise 18 Ağustos 2023’te hesaplanan payın altında kalan bankalardan yüzde 1 komisyon kesintisi yapılacak. Yenileme ve TL’ye geçiş konusunda uygulanacak komisyondan, vadesi gelen mevduat tutarı 500 milyon liranın altında kalan bankalar istisna tutuldu.