Antalya'nın Geleneksel Lezzeti: Andız Pekmezi
Andız pekmezi, Antalya’nın Akseki ilçesinde, 1500-2000 rakımlı Toros Dağları’ndan toplanan andız kozalaklarının işlenmesiyle elde edilen geleneksel bir ürün olarak dikkat çekiyor. Bu süreç, kozalakların özenle toplanmasıyla başlıyor.
İmece Usulü ile Üretim
Yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan andız kozalakları, yöredeki kadınlar tarafından imece usulüyle kırılıyor. Zorlu bir çalışma sürecinin ardından ortaya çıkan pekmez, lezzetiyle de dikkat çekiyor. Kilo fiyatı 200-250 lira arasında değişiyor.
Üretim Süreci
Kuyucak Mahallesi’nden pekmez üreticisi Fatma Duran, andız kozalaklarını toplama aşamasında yaptıkları çalışmaları şu şekilde aktarıyor: "Kozalakları topladıktan sonra, kırma makinesinde kırıyoruz. Ardından 2 gün boyunca şırahanede ıslatıyoruz."
Duran, şıra almasından sonra tavalara dökme aşamasını da şöyle anlatıyor: "Bu pekmezi yapması hiç de kolay değil. Pekmez yapımına geçmek için bir gün öncesinden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Saat 03.00’te kalkarak, hazırladığımız tavalardaki şıraları yaklaşık 120 derece ısıda kaynatıyoruz."
Uzun Süreli Bir Süreç
Kaynatma işleminin yaklaşık 15 saat sürdüğünü vurgulayan Duran, "Kaynattıktan sonra kıvamını takip ederek tavaları indiriyoruz. 5 kilodan sadece 1 kilo pekmez çıkıyor. Yıllık ortalama 2 ton andız pekmezi üretiyoruz," dedi.
Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.
Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.