Trabzon'da Aronya Boyasıyla Renklendirilen Halılar
Trabzon'da gerçekleştirilen bir proje ile antioksidan özellikleriyle bilinen aronya meyvesi, geleneksel halı ve kilim dokuma sanatında kullanılıyor. Akçaabat Belediyesi'nin destekleriyle ortaya çıkan bu çalışmada, aronya bitkisinden doğal yöntemlerle elde edilen boyalar kullanılarak renklendirilmiş ipler ile el emeği göz nuru eserler üretiliyor.
Aronya Boyası ile Halı Dokuma Süreci
Akçaabat Belediyesi'nin Hanımlar Kültürevi Yöresel Halı Dokuma ve Satış Yeri'nde saf koyun ipleri ile buluşturulan aronya boyası, 20 kadın tarafından ilmek ilmek halı ve kilimlere işleniyor. Çalışmayı ziyaret eden Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, emek veren kadınlara teşekkür ederek, geleneklerin yaşatılmasının önemine dikkat çekti.
Tarıma Destek ve Ekonomik Katkı
Ekim, projeyle birlikte aronya meyvesini ön plana çıkardıklarını belirterek, Akçaabat bölgesinde toplamda 200-250 dönüm alanda aronya yetiştiriciliğine geçtiklerini vurguladı. Yıllık hedefin 7-8 bin ton üretime ulaşmak olduğunu ifade etti. Bu süreçte, işledikleri ürünleri satmak için Akçahasat markasını oluşturduklarını da ekledi.
Doğal ve Kimyasal İçermeyen Ürünler
Başkan Ekim, kadınların ürettiği bu halı ve kilimlerin tamamen doğal malzemelerle hazırlandığını, bu sayede kadınların aile ekonomisine katkı sağlamak için yeni fırsatlar oluşturduklarını belirtti. Aronya boyası kullanılarak yapılan dokuma eserlerinin, hem yerel ekonomiye hem de geleneksel el sanatlarına büyük katkı sunacağı ifade edildi.
Her Motifin Bir Anlamı Var
Usta öğretici Ülker Tosun, dokunan halı ve kilimlerin üzerindeki her motifin bir anlam taşıdığını belirtti. Ayrıca, aronya boyası ile üretilen bu halıların tüm evlerde bulunması gerektiğini savunarak, hedeflerinin bu ürünleri Türkiye ve dünya pazarında tanıtmak olduğunu dile getirdi.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.