Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Trakya'da Aşırı Sıcaklık ve Kuraklık Ayçiçeği Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Trakya'da kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, ayçiçeği veriminde kayıplara yol açtı, üreticiler zor bir dönem geçiriyor.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 11:19
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 12:06

Trakya'da Aşırı Sıcaklık ve Kuraklık Ayçiçeği Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Trakya’da Aşırı Sıcaklık ve Kuraklık Ayçiçeği Verimini Düşürüyor

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Trakya'da, etkili olan aşırı sıcaklıklar ve kuraklık, bu yıl ayçiçeği veriminde ciddi kayıplara neden oldu. Üreticiler, hasat mevsiminde zor şartlarla mücadele ediyor.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da Düşen Verimler

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ gibi bölgelerde kurak hava koşulları nedeniyle ayçiçeği üretiminde kayıplar yaşandığı bildirildi. Edirne Ziraat Odası Başkanı, Hüseyin Arabacı, son yıllarda süregelen kuraklığın etkilerinin bu yıl daha da belirgin olduğunu kaydetti. Arabacı, "Yaz aylarında yağışların kesilmesi ve sıcakların artması bazı tarlaların hasat edilememesine yol açtı." ifadelerini kullandı.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'ın Değerlendirmesi

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, bu yıl yağışlarda yaşanan düşüşün üreticiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Şaylan, "Geçen yıl dekarda 80-100 kilogram verim alınırken, bu yıl bu rakam 40-50 kilograma düştü. Kuraklık nedeniyle üreticimiz umduğunu bulamadı." şeklinde konuştu.

Tekirdağ'daki Durum

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da kuraklığın ayçiçeği başta olmak üzere pek çok tarım ürününde kayıplara sebep olduğunu ifade etti. Saygı, "Yağışların zamanında ve yeterli miktarda olmaması verim kaybına yol açıyor. Gelecek yıllarda da bu sorun devam edecek gibi görünüyor." dedi. Özetle, Trakya'da yaşanan aşırı hava koşulları, çiftçilerin geleceği için ciddi tehditler oluşturuyor ve devlet desteklerine olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla hissediliyor.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.