Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi

ABD'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nde astrofizik çalışmaları yapan Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu, orta kütleli kara deliklerin yıldızları doğrudan yutmadığı, her turda bir parça kopardıktan sonra çekirdeklerini galaksinin derinliklerine fırlattığı sonucuna ulaştı.

Yayın Tarihi: 07.05.2023 13:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi

Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi

ABD'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nde astrofizik çalışmaları yapan Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu yaptığı çalışmayla kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi. Bilim dünyasının konuştuğu çalışmada Kıroğlu, orta kütleli kara deliklerin yıldızları doğrudan yutmadığı, her turda bir parça kopardıktan sonra çekirdeklerini galaksinin derinliklerine fırlattığı sonucuna ulaştı.

Orta büyüklükteki kara deliklerin çekirdeklerini fırlatıp kozmik iz bırakmadan önce yıldızlardan bir parça kopararak parlaklığa sebep oldukları gösterildi

Fulbright bursuyla Northwestern Üniversitesi Weinberg Sanat ve Bilim Koleji'nde doktora eğitimine devam eden Kıroğlu, orta büyüklükteki kara deliklerin çekirdeklerini fırlatıp kozmik iz bırakmadan önce yıldızlardan bir parça kopararak parlaklığa sebep olduklarını göstermek amacıyla üç boyutlu bilgisayar modellerini kullandı. Türk doktora öğrencisinin buluşu, bilim dünyasında yankı uyandırdı, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi.

Kıroğlu, çalışmasının diğerlerinden farklı şekilde, kara deliklerin kendilerine yaklaşan yıldızları yutarken ortaya çıkan parlaklık sayesinde tespit edilebileceği konusunda olduğunu dile getirdi

Kıroğlu, simülasyonlar sırasında orta kütleli kara deliğin yıldızı yörüngesinde yakaladığını belirterek, "Her tur attığında yıldızdan bir ısırık daha aldı. Yıldızın yalnızca yoğun, şekilsiz çekirdeği kaldığında kara delik onu fırlattı ve galaksi boyunca uçurdu." dedi. Modelleme analizini açıklayan çalışmanın "The Astrophysical Journal"da yayımlanmak üzere kabul edildiğini belirten Kıroğlu, bulguların "American Physical Society"nin nisan toplantısında paylaşıldığını söyledi.

Kıroğlu, Türkiye'de uzay farkındalığını ilerletecek projeler ve eğitim çalışmalarına da katkıda bulunmayı çok isterim

Kıroğlu'nun, American Physical Society ve Northwestern Üniversitesi tarafından reklamı yapılan çalışmasından, ABD ve İngiltere'deki televizyon kanallarında da övgüyle bahsedildi. ABD'de benzer konularda post doktora çalışmasını tamamlamak istediğini, daha sonra Türkiye ya da Amerika'da akademide kalmayı hedeflediğini belirten Fulya Kıroğlu, "Aynı zamanda Türkiye'de uzay farkındalığını ilerletecek projeler ve eğitim çalışmalarına da katkıda bulunmayı çok isterim." dedi.