Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de İflas Uyarıları Artıyor: Büyük Firmalar Borç Batağında

Türkiye'de, Merkez Bankası'nın döviz ve altın talebinin önüne geçmek için aldığı önlemler, bankaları baskı altına alırken kredi musluklarını da kapattı. Bu durum, birçok büyük firmayı borç batağına sürüklerken iflas başvurusu yapan firma sayısı da artıyor. İktisatçılar, sürekli borç ertelemesi yapmanın ciddi maliyetleri olduğunu ve bu yüzden bir süre sonra iflas edilebileceğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 10.06.2023 16:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye'de İflas Uyarıları Artıyor: Büyük Firmalar Borç Batağında

Türkiye'de Büyük İflas Olayları Kapıda!

Bilinen ve bilinmeyen büyük ve ortak ölçekli firmalar yaşanan bu darboğazda borç batağında sürüklenirken iflası isteyen firma sayısı da günden güne artıyor. Merkez Bankası’nın döviz ve altın talebinin önüne geçmek için attığı adımlar bankaları baskı altın bırakırken kredi muslukları da kapandı. Döviz satışına sınır getirilmesi reel sektördeki maliyet baskısını da artmış durumda.

'Firmalar Kuşatılmış Durumda'

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, döviz almakta zorlanıldığını belirterek şirketlerin içinde bulunduğu durumu özetledi. Düşük kur, düşük talep ve yüksek finansman maliyetlerinin firmaları kuşatmış durumda olduğunu aktaran Duran, “Finansal döngümüz normal hale gelmezse sıkıntı büyük, fabrikalar kilitlenmek üzere. Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz” uyarısında bulundu.

Türkiye’de Ekonomik Gelişmeler Sonrası Bir Bir İflas Uyarısı Geliyor

Seçim öncesi dolar TL kuru tarafında başlayan yükseliş seçimler sonrası freni patlayan kamyon gibi uçtu. Dolar TL kuru piyasaların açık olduğu hafta içi 24 TL sınırına dayanırken Euro kuru da 25 lirayı geçti. Bu durum şirketlerin yükünü artırırken bir bir iflas uyarıları da gelmeye başladı.

Birçok Dev Firma Bir Bir İflas Ediyor...

Dolar kurunun artışıyla beraber iç piyasada maliyetler günden güne artarken darboğazda olan birçok dev firma ise iflas başvuruları yapmaya devam ediyor. Bu iflas sadece firma iflası değil Türk ekonomisinin iflası manasına da geliyor…

Bir Süre Sonra İflas Eder

Iktidarın sürekli borç ertelemesi yaptığını vurgulayan iktisatçı Bülbül, “Borç ertelemelerinin ciddi maliyetleri var, bu demek oluyor ki borçla borcun finansmanını yapıyorsunuz. Bunu yapan ülkeler bir süre sonra iflas eder. Yüksek faiz düşük kur politikasına ivedi şekilde dönülmelidir. Bu yapılmadıkça yüzlerce Mehmet Şimşek olsun çözüm yok.” değerlendirmesinde bulundu.