Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Nükleer Güç Santrali Akkuyu ve İlişkileri

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi ve Rusya ile ilişkileri Türkiye'nin bölgesel ve küresel güç olma hedefine önemli katkı sağlamaktadır. Akkuyu NGS'nin ekonomik ve sosyal etkileri, nükleer karşıtı tartışmalar ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yeni nükleer santraller konuları ele alınmıştır.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 19:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye'nin Nükleer Güç Santrali Akkuyu ve İlişkileri

Türkiye'nin Bölgesel ve Küresel Güç Olması İçin Önemi

İnşa süreci devam eden yeni dünya sisteminde Türkiye’nin bölgesel ve sonrasında da küresel bir güç olabilmesi için Rusya ile kurduğu yakın ilişkilerin büyük önem taşıdığını işaret eden Cingöz, “Türkiye-Rusya ilişkileri tarihinin en büyük projesi’ olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Akkuyu NGS, Türkiye’nin önce bölgesel, sonrasında ise küresel bir güç olması için önemli hamlelerden biri olarak tarihteki yerini alacaktır.

Akkuyu NGS'nin Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Akkuyu NGS’nin Türkiye’ye ekonomik ve sosyal alanlar da dahil her sektörde yeni kapılar açacağını vurgulayan Cingöz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Nükleer tesisler ekonomiye olan katkılarının yanında yeni yatırımlar ve yeni istihdamlar getirecektir. Akkuyu sayesinde nükleer alanda profesyonellik kazanan Türk uzmanlar yeni projelerde de kritik rol oynayacak ve Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunacaktır.

Nükleer Karşıtı Tartışmalar ve Gerçekler

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı İsmail Cingöz, dünya nükleer enerjiye yatırım yaparken Türkiye’de hala belli kesimlerin ‘nükleere hayır’ diyerek gerçeklerden uzaklaştığını ve halkı klişe argümanlarla korkutmaya çalıştığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de nükleer karşıtı olanların Türkiye’nin gelişmesini istemeyenler olduğunu düşünüyorum.

Türkiye'nin İhtiyaç Duyduğu Yeni Nükleer Santraller

Türkiye’nin yeni nükleer santral projeleri için harekete geçtiğini söyleyen Cingöz, “Ulusal Enerji Planımıza göre 2035 yılına kadar enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 39,5’lik artış bekleniyor. Türkiye’nin Akkuyu yanında yeni nükleer santrallere ihtiyacı olduğu muhakkaktır.