Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Suriye'ye Yönelik Operasyon Stratejisi

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyon stratejisi hakkında güncel bilgiler ve açıklamalar.

Yayın Tarihi: 07.10.2023 09:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye'nin Suriye'ye Yönelik Operasyon Stratejisi

Gerekli görülmesi hâlinde hava operasyonlarının yanı sıra hâlihazırda bölgedeki harekât alanlarının genişletilmesi masada bir seçenek olarak duruyor.

Özellikle saha ajanlarından alınan bilgiler ışığında terör örgütüne ait tüm hedeflerin belirlendiği, hem MİT hem de TSK tarafından nokta operasyonlarla bu alanların imha edilmesi stratejisinin izlendiğine dikkat çeken güvenlik kaynakları, kara harekâtının da bir seçenek olduğuna ancak şu aşamada hava harekâtı operasyonlarıyla yola devam edileceğine işaret ediyor.

Hava ve kara harekâtı tartışmalarını Türkiye gazetesinden Zeliha Mangırcıoğlu'na değerlendiren emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş

Suriye’ye yönelik operasyon kararında açıkça kara harekâtının tek seçenek olmadığının vurgulandığını hatırlattı. Operasyonlarda terör örgütünün alt yapısının hedef alındığına dikkat çeken Karakuş “Bu noktada en mantıklı olan seçenek hava harekâtıdır. Hava harekâtı bir şekilde maşadır, elinizi yakmaz, şehit vermezsiniz. En doğru seçenektir” dedi.

Ankara'daki saldırı girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bir gece ansızın gelebiliriz' açıklaması ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan gelen 'Üçüncü tarafların PKK/YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum' sözleri Suriye'nin kuzeyine yeni operasyon sinyali olarak algılanmıştı.

Açıklamaların ardından gözlerin çevrildiği ABD'den ilk yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanlığı'na yönelik bombalı saldırı girişimiyle ilgili, 2 teröristin Suriye'den geldikleri, burada (Suriye) eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur. Bu vesileyle Irak ve Suriye'de PKK/YPG'ye ait olan bütün altyapı-üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekun meşru hedefidir. Üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum demişti.

'KARA HAREKATI TEK SEÇENEK DEĞİL'

Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatının tek seçenek olmadığını da bildiren MSB kaynakları, askeri yöntemlerle hedeflerin ele geçirilmesinde birçok hareket tarzının olduğuna dikkat çekerek, tek hedefin Türkiye'ye tehdit oluşturan terör örgütlerinin yok edilmesi olduğunu belirtti. Kaynaklar, dün Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ve MİT Başkanı ile Genelkurmay Başkanı'nın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantının da genel bir güvenlik değerlendirmesi ve istişare toplantısı olduğunu bildirdi.

CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy'a konuşan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Halkla İlişkiler Yardımcısı Patrick S. Ryder

Türkiye’den gelen açıklamalar sonrasında 'Irak ve Suriye’deki YPG ve PKK tesisleri meşru hedefimizdir' açıklamasından sonra Pentagon’dan açıklama gelmemişti. ABD'den ilk tepki CNN Türk’e geldi. Özel açıklama aldık; “Türkiye ve Türk halkının ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınmış PKK ile mücadelesinde NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız. Her türlü terör eylemini kınıyor. PKK’nın meşru güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul ediyoruz.” Bu açıklamanın ilk kısmı. Bunu biz Dışişleri Bakanlığı’ndan iki kez duyduk. PKK’nın terör örgütü olarak akbul ettiklerini, meşru olarak Türkiye’nin çekincesi olduğunu, bunu tanıdıklarını söylemişlerdi. İkinci kısımda çekinceler bildiriliyor Öte yandan Suriye’nin Kuzey’indeki durumu yakından gözlemlemeye devam ediyoruz. Orada yaşanacak askeri tırmanmanın sivil nüfusa ve IŞİD’in kalıcı maliyetini güden koalisyon operasyonuna getirebileceği muhtemel etkiler konusunda endişelerimizi sürdürüyoruz. Dikkatlerin kritik görevden ayrılması istikrarsızlık yaratıyor. IŞİD’in yeniden ortaya çıkma riskini artırıyor. Bu nedenle gerginliklerin azaltılması, ateşkeslerin sürdürülmesini savunmaya devam ediyoruz” Bu açıklama Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder tarafından CNN Türk’e yapıldı.