
Türk Bilim İnsanlarından Önemli Araştırmalar
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde, Türk bilim insanları insanların sucul ekosistemler üzerindeki etkilerini incelemek üzere çeşitli çalışmalar yapıyor.
Projenin Koordinasyonu ve Amaçlar
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yürütülen bu sefer, insan varlığının kutup bölgesindeki doğrudan ve dolaylı etkilerine odaklanıyor.
Katılımcı araştırmacılar, insan faaliyetlerinin çevresel ve sosyal etkilerini belirlemeye yönelik araştırmalarda bulunuyor. Bu süreçte, 2025 KUTUP-1001 çağrısı ve TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (>ARDEB) altında belirlenen beş projede yer alıyorlar.
Horseshoe Adası'nda Çalışmalar
Türkiye'nin Antarktika'daki önemli noktalarından olan Horseshoe Adası'nda, bilim insanları su, buzul, toprak, sediment ve dışkı numuneleri toplayarak araştırmalar yapıyor. Ayrıca, balina, fok ve penguen gibi canlıların gözlemlerini gerçekleştiriyorlar.
Antibiyotik Direnci Üzerine Araştırmalar
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Selma Sezen, Antarktika’nın farklı çevresel koşullarında gelişen mikroorganizmalardan antibiyotik direncini araştırmak amacıyla burada bulunduklarını belirtti. Sezen, "Antarktika'da antimikrobiyel peptit üreten bakterileri incelemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor," dedi.
Mikrobiyom Çalışmaları ve Ekosistem Koruma
İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aydın Kaleli ise, Horseshoe Adası kıyı bölgesinin mikrobiyomunu belirlemek amacıyla yeni nesil dizileme yöntemlerini kullanarak çalışmalara zemin oluşturdular. Kolaylık sağlaması açısından ilerleyen yıllarda gelecek araştırmacılar için bir mikroorganizma listesi hazırlamayı hedefliyorlar.
Kirleticilerin Tespiti ve Koruyucu Tedbirler
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Buse Tuğba Zaman, bölgedeki organik ve inorganik kirleticilerin etkilerini tespit edip, bu yönde koruyucu önlemler almak için örnekler analiz ettiklerini ifade etti. Zaman, "Burada asıl amacımız kirliliğin tespiti ve canlıların sağlığını korumak," şeklinde konuştu.
Mikroorganizmaların Önemi
TÜBİTAK MAM’dan Neslihan Taşkale Karatuğ, Antarktika'daki mikroorganizmalardan elde edilecek bioaktif metabolitlerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Karatuğ, "Farklı özelliklere sahip bu habitatta edinilen mikroorganizmalar, Türkiye'ye döndüğümde izole edilerek, çeşitli deneylerde kullanılacak," dedi.
Türk bilim insanları, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında ulusal ve uluslararası boyutta önem arz eden ve öncelikli bilimsel temalardan olan "insanların sucul ekosistemlere dolaylı ve doğrudan etkilerini" araştırdı. Sefer katılımcıları sahada çalışmalarını yürütürken görülüyor.
Türk bilim insanları, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında ulusal ve uluslararası boyutta önem arz eden ve öncelikli bilimsel temalardan olan "insanların sucul ekosistemlere dolaylı ve doğrudan etkilerini" araştırdı. Sefer katılımcıları sahada çalışmalarını yürütürken görülüyor.