
Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı
Antalya'da Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.
TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert'in Açıklamaları
Muratpaşa ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert alfabe değişikliğinin zorluğuna dikkat çekti. Mert, geçen yıl Bakü'de yapılan toplantıda zaman zaman ümitsizlik yaşandığını, fakat sonunda ortak kararla alfabe değişiminin kabul edildiğini belirtti.
Türk dünyası için ortak bir alfabede buluşmanın önemini vurgulayan Mert, toplantıya katılanların yalnızca Türk temsilcileri olduğunu ve ortak değerlerimizin bizi bu masanın etrafında topladığını ifade etti.
Ağ genişliği ve tarihsel bağlar
Türk dilinin geniş bir coğrafyaya yayıldığını dile getiren Mert, tarihsel süreçte Türk topluluklarının ortak alfabeyi kullandıklarını hatırlattı. 8. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar pek çok Türk devleti ortak alfabe kullanırken, zamanla, din değişiklikleri ile alfabe değişimlerinin de yaşandığını kaydetti.
Alfabenin Önemine Dikkat Çekildi
Mert, alfabenin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda siyasi bir konu olduğunu vurguladı. "Alfabemizin 34 harfli çerçevesinde büyük bir uzlaşı sağladık. Buradaki amacımız 34 harfi tartışmak değil, geleceği konuşmak" dedi.
Yanı sıra TDK'nın yalnızca Türkiye için değil, tüm Türk lehçeleri için çalışmalara imza attığını belirten Mert, maddi destek verdiklerini de anlattı. Çalıştayın yarın sona ereceği bildirildi.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.
Antalya'da Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Çalıştayı" başladı.