
Turkcell, Depremzedelerin Ürünlerini Dijitalleştirerek Türkiye'nin Her Yerine Ulaştırıyor
Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, ürün listelemeden kargolama sürecine kadar destek verdiklerini belirterek, “Turkcell’in maliyetinden başka kazancı yok ama insanlara umut oluyor. Yaklaşık 500 satıcı var. En çok kömbe ve zeytin siparişi veriliyor. Pasaj’da asla gıda satmam dedim, büyük konuşmamak lazımmış. Burada gıda satacağımı söyleseler 40 yıl aklıma gelmezdi ama şimdi büyük bir gururla yapıyorum” dedi. 500 yerel ürünün bulunduğu Pasaj’da, ürün sayısının binin üzerine çıkması hedefleniyor. Projenin bu yılın sonuna kadar devam edeceğini; planlamalara göre 2024 yılında da sürdürülebileceğini ifade eden Özdal, “Maddi desteğin yanında istihdama yönelik adımlar atılması çok önemli. Bu programa sahip çıkılması ve devam etmesi gerekiyor. Ürün listeleme için arkadaşlarımız sahada, bu artık bir eğitime dönüştü. Operasyonel maliyetlerimiz var ama önemli değil. Şimdiye kadar verilen siparişlerin ortalaması 500-600 TL civarında ancak önemli olan sayının artması” yorumunu yaptı. 2022-2023 Mayıs ayını kapsayan 12 aylık dönemde Pasaj’da 483 bin 903 adet ürün satışı gerçekleşti. Toplamda 650 aktif satış yapan satıcının bulunduğu platformun mobil aplikasyonun ve web sayfasının toplam trafiği ise 228 milyonu geçti.
Depremzedelerin Ürünleri Türkiye'nin Her Yerine Ulaşıyor
Ramazan Bayramı haftasında hayata geçirilen projeyle, şehirlerin simgesi haline gelmiş pasajlar dijitalleştirildi. Depremzede esnaf, Pasaj vitrinine koyduğu yerel ürünlerini Türkiye’nin her yerine ulaştırma imkânına sahip oldu. Projenin hayata geçtiği günden bugüne geçen yaklaşık 1 aylık sürede depremzede esnafın ürünleri, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 1000’den fazla haneye ulaştırıldı.
Kâr Amaçlı Değil
‘Gönül Bağı Pasajı’nda deprem bölgesindeki satıcıların elinden çıkan gıdadan bitki ve dekorasyona, takıdan aksesuara kadar yaklaşık 500 yerel ürün bulunuyor. Kısa sürede ürün sayısını 1000’in üzerine çıkarmayı hedefleyen Pasaj, bu projeyle kâr amacı gütmüyor. Destek programı ilk etapta 31 Aralık tarihine kadar sürecek. Programın depremzedelere fayda sağladığı sürece uzatılması da planlanıyor. Pasaj müşterileri, ‘Gönül Bağı Pasajı’ndan yaptıkları alışverişlerde de ücretsiz kargodan yararlanıyor. Turkcell, ‘Gönül Bağı Pasajı’yla afet bölgesindeki kadınlara da el uzatıyor. Pasaj’da yer almak isteyen kadın girişimciler ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) üzerinden iletişime geçen Turkcell’in Pasaj’da yer açtığı satıcılarından biri de ‘Kadınların Elinden Derneği’. Bölgedeki kadınları ürettikleriyle temsil eden Kadınların Elinden Derneği, afet sonrasında hazırladıkları kutulardaki ürünleri de deprem bölgesindeki kadınlardan tedarik edecek şekilde çalışmalar sürdürüyor.
Coğrafi ve Fiziki Engeller Aşılıyor
‘Gönül Bağı Pasajı’nın sadece ekonomik amaç taşımadığını vurgulayan Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, projenin detaylarını şöyle anlattı:“Gönül Bağı Pasaj’ı ekonomik katkılarının yanı sıra bölgenin kültürel değerlerinin yaşatılmasını da amaçlıyor. Bölgedeki yaşamın yöresel değerleri ve lezzetleriyle korunması ve desteklenmesi esnafımız için ‘umudu’ simgeliyor... Biz de bu noktada onların yanında oluyoruz. Şehirlerin simgesi haline gelen çarşıları Pasaj’la dijitalleştiriyoruz. Böylece coğrafi ve fiziki engeller Pasaj’la aşılıyor. En önemli kriterimiz şu: Satılacak ürün bu topraklarda yetişsin ya da bölge zanaatkârlarının elinden çıksın.”