
Türkiye'de Mağara Araştırmaları
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kapsamlı projeler sonucu, Türkiye'de 154 mağara tabiat varlığı olarak tescillendi.
Son 15 Yılda Yapılan Çalışmalar
Son 15 yıl boyunca gerçekleştirilen detaylı incelemelerle, 180 mağaranın jeolojik ve ekolojik özellikleri incelendi. Bu süreçte mağaraların oluşumları, yer altı su kaynakları ve biyoçeşitlilik gibi pek çok konuda değerli bilimsel verilere ulaşılmıştır.
Koruma Altına Alınan Mağaralar
Ankara'daki Tulumtaş, Kastamonu'daki Eşekçukuru, Konya'daki Suçıktı ve Diyarbakır'daki Bozoba gibi mağaralar, tescil edilen 154 mağara arasında yer alıyor. Turizme kazandırılarak çevrelerinde, ekosistemlerin korunması amaçlanmıştır.
Keşfedilen Canlı Türleri
Mağara araştırmaları sırasında, bilim insanları 20 farklı yarasa türü, 4 kemirgen türü ve 6 etçil memeli türü tespit etti. Bu yarasa türlerinin tamamı, Habitat Direktifi ve Bern Sözleşmesi kapsamında korunmaktadır.
Önemli Bulgular
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan'ın yaptığı açıklamaya göre; mağaralarda su samuru gibi indikatör türleri ile birlikte gelincik, tilki, çakal gibi memelilerin de yaşadığı ortaya kondu. Ayrıca, yüksek koruma statüsüne sahip 2 farklı semender türüne 3 mağarada rastlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar sonucunda, tabiat varlığı olarak tescillenen 154 mağarada, aralarında nesli tehlike altında bulunan 30 memeli türü ve endemik canlıların da bulunduğu çeşitli türler keşfedildi..