Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de Aşı Araştırmalarında Yeni Bir Dönem

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nde Türkiye'nin aşı ivmesini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 16:37
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 16:37

Türkiye'de Aşı Araştırmalarında Yeni Bir Dönem

5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi Değerlendirmesi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Pandemi Döneminde Aşı Üretimindeki İvme

Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin pandemi süreci ile birlikte aşı konusunda önemli bir ivme kazandığını vurgulayarak, "Aşı üretmek stratejik bir olaydır her ülke için. Bunun böyle devam etmesini diliyorum." ifadesinde bulundu.

Kongrenin Katılımı ve Teması

Kongrenin düzenleyicisi olan Aşı Bilimi Derneği, ERÜ'nün ev sahipliğinde, Kayseri'deki Sabancı Kültür Sitesi'nde bu yıl en yüksek katılımla gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özdarendeli, "Kongreye yaklaşık 150 kişi katıldı," diyerek katılımın önemine dikkat çekti. Bu yılki kongrenin teması ise "yenilikçi aşı teknolojileri" olarak belirlendi.

Geçmişten Günümüze Aşı Kültürü

Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin aşı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını belirterek, "Kuduz aşısını bulan Pasteur'dan birkaç yıl sonra aşı üretimine başladık. Biz gerçekten aşı üreten bir milletiz," dedi.

Gelecek Üzerine Umut Veren Projeler

2021 sonrası genç araştırmacılara yönelik birçok projenin doğduğunu ifade eden Özdarendeli, "Pandemiye rağmen birçok grup aşı ile ilgili çalışmalara yöneldi. Bu ivmenin devam etmesi, daha iyi sonuçlar almamıza yardımcı olacaktır," sözleriyle konuyu özetledi.

Kongre Sonrası değerlendirmeler

16 Ekim'den itibaren devam eden kongre, bilim insanlarının Türkiye'de yürütülen aşı araştırmalarına dair çalışmalarını paylaştıkları verimli bir platform oldu. Bu kongrenin, aşı biliminin gelişimine katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof....

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aşı Bilimi Derneğince, ERÜ ev sahipliğinde Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin son gününde AA muhabirine açıklamada bulundu.