Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı: Yeni Hedefler ve Yatırımlar

Deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli ve projeleri Türkiye'nin enerji gündeminde önemli bir yere sahip.

Yayın Tarihi: 07.11.2024 14:30
Güncelleme Tarihi: 07.11.2024 14:30

Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı: Yeni Hedefler ve Yatırımlar

Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Potansiyeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Türkiye'nin toplam 66 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Demircan, deniz üstü rüzgar enerjisinin sisteme entegre edilmesinin stratejik hedefler arasında yer aldığını ifade etti.

Orta ve Uzun Vadeli Hedefler

Demircan, bakanlık olarak orta ve uzun vadeli planların geliştirilmesi, pilot projelere destek, düzenleyici süreçlerin basitleştirilmesi, uzun vadeli liman planlaması yapma ve yerli tedarik zincirinin güçlendirilmesi gibi konulara odaklandıklarını vurguladı.

Finansman Desteği ve Yatırım Hedefleri

Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası çerçevesinde toplamda 80 milyar dolarlık bir yatırım ihtiyacı öngörülüyor. 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 120 gigavata çıkarılması hedefleniyor. Uluslararası Yardımlar ve İşbirlikleri

Demircan, ayrıca Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye sağlanan 70 milyon dolarlık finansman hakkında bilgi vererek, bu kaynağın enerji iletim sisteminin dönüşümüne destek olacağını belirtti.

Eğitim ve Kapasite Geliştirme Projeleri

AB tarafından finanse edilen projeler kapsamında, Marmara Denizi'nde meteorolojik, oşinografik ve jeolojik ölçümler gerçekleştirilmekte ve deniz üstü rüzgar sahası oluşturma noktasında eğitimler düzenlenmektedir.

Uluslararası İşbirliği ve Öngörüler

Dışişleri Bakanlığı Evka Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde, enerji sektöründe önemli yatırımların yapıldığını belirtti. Özcan, yenilenebilir enerji alanındaki projelerin yürütülmesine dikkat çekti.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Rüzgar Enerjisi

AB Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari, rüzgar enerjisinin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir araç olduğunu belirtti. Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Geleceğe Dair Beklentiler

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulu gücünü 90 gigavat artırmayı hedeflediğini vurguladı. Bunun yanında, uygun fiyatlı enerjiye olan ihtiyacın da altını çizdi. Sonuç

Tüm bu gelişmeler, Türkiye'nin temiz enerji dönüşümünde kararlı adımlar attığını ve uluslararası işbirliği ile daha büyük projelerin hayata geçirileceğini göstermekle birlikte, yenilenebilir enerji alanında sürdürülebilir bir geleceğin inşasına yönelik önemli bir adım atıldığını ortaya koyuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.