Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarını Yakaladı

Türkiye, kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakalayarak büyük bir başarı elde etti.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 11:07

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarını Yakaladı

Türkiye Kök Hücre Nakilleri: Avrupa ve ABD Standartlarına Ulaşım

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'nin kök hücre nakillerindeki başarısını vurguladı ve Avrupa ile ABD standartlarını yakaladığını belirtti.

Kök Hücre Naklinin Önemi

Prof. Dr. Erkurt, akut lösemi, lenfoma ve multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastalarına hayat kurtaran kök hücre naklinin önemine dikkat çekti. Türkiye'de TÜRKÖK projesi, kök hücre nakli bekleyen hastalar için uygun bağışçı bulmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliğiyle yürütülüyor.

Türkiye'nin Kök Hücre Nakil Merkezleri

Türkiye'de, nakil merkezi sayısının 100'ün üzerinde olduğunu ve yılda yaklaşık 6 bin kemik iliği nakli yapıldığını ifade eden Erkurt, bu alanda Avrupa'da 4. sırada yer alıyoruz. Akraba dışı nakillerin %95'i TÜRKÖK sistemine kayıtlı gönüllü bağışçılarla gerçekleştiriliyor.

Kemik İliği Naklinin Ücretsiz Olduğuna Dikkat

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yıllık 200'den fazla kemik iliği naklinin gerçekleştirildiğini belirten Erkurt, kemik iliği nakillerinin ve kanser tedavilerinin Türkiye'de tamamen ücretsiz olduğunu, SGK'nın bu masrafları karşıladığını ifade etti.

Kendisi de Kök Hücre Bağışçısı

Prof. Dr. Erkurt, "Ben de kök hücre bağışçısıyım. Beş yıl önce bağış yaptım, uygun bir hasta olduğunda kök hücre vereceğim. Bağış yapmanın zararı yok, korkmamalıyız" dedi. Bağışçıların bilgileri TÜRKÖK üzerinden sürekli taranarak uygun hastalar için aranıyor.

Kök Hücre Bağışlama Süreci Kolay

Bağışlama sürecinin çok kolay olduğunu belirten Erkurt, uygun adaylar için 4 günlük bir aşı uygulandıktan sonra, modern cihazlarla 2 saatlik bir süreçte kök hücrelerin toplandığını açıkladı. Eskiden bu işlem daha zor yöntemlerle yapılıyordu ama artık rahatlıkla yapılabilmektedir.

Kök Hücre Nakillerindeki Ölüm Riski Düştü

Son olarak, Türkiye'de kök hücre nakli sonrası ölüm riskinin belirgin bir şekilde azaldığını vurgulayan Prof. Dr. Erkurt, bu oranın %10'un altında olduğunu, otolog nakillerde ise %1'in altında bulunduğunu dile getirdi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi...

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, akut lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için hayati önem taşıyan kök hücre nakli ve kök hücre bağışının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkurt, Türkiye'nin artık kök hücre nakillerinde çok yüksek bir tecrübeye ve altyapıya sahip olduğunu, Avrupa ve ABD standartlarında hizmet sunduğunu bildirdi.