Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin İlk Yüzer Doğal Gaz Üretim Platformu Çanakkale'de Tanıtıldı

Bakan Bayraktar, yüzer doğal gaz üretim platformunun Karadeniz'deki üretimi iki katına çıkaracağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 16:28
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 16:28

Türkiye'nin İlk Yüzer Doğal Gaz Üretim Platformu Çanakkale'de Tanıtıldı

Bakan Alparslan Bayraktar, Yüzer Doğal Gaz Platformunu Tanıttı

Çanakkale'de yapılan açık havada, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun tanıtımı gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu tesis, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimimizi iki katına çıkaracak," dedi.

20 Milyon Metreküp Üretim Hedefi

İlk üretim fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretimi sağlayacak tesisin, ilerleyen süreçte bu üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracağı anlatıldı. Bayraktar, bu sayede yaklaşık 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanabileceğini ifade etti.

Deniz Üstü Endüstriyel Tesis

Bayraktar, platformun kıyıya değil, endüstri odaklı bir tesis olarak tasarlandığının altını çizdi. 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğinde olan bu yapı, deniz tabanından gazı alarak karaya iletecek.

Uzun Vadeli Üretim Hedefleri

Önümüzdeki yıllarda daha fazla üretim hedeflediklerini belirten Bayraktar, 2026 yılında toplamda 9 milyon haneye yetecek doğal gaz üretmeyi planladıklarını duyurdu. İlk fazda 6 milyon metreküplük üretimi aştıklarını ve 12 kuyuyla birlikte günlük 10 milyon metreküp üretime ulaşacaklarını vurguladı.

Genç ve Dinamik İş Gücü

Bayraktar, tesisin operasyonunda 165 kişilik bir ekibin çalışacağını, bunların büyük çoğunluğunun Türk mühendisler ve teknisyenler olacağını belirtti. Bu süreç, yerli istihdam için büyük bir fırsat oluşturacak.

Gelecek Çalışmalar

Gelecek yıl Filyos Limanı'na gidecek platformla ilgili olarak, Bayraktar, "70 metreküplük devo tesiste 20 yıl boyunca her gün 10-10,5 milyon metreküp gaz üretimi gerçekleştirilecektir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformun'da incelemelerde bulundu.